Wielkanoc z przepisami Eat me Fit me oraz przepis na kokosowo-orzechowy bezglutenowy mazurek bez cukru

Wielkanoc z przepisami Eat me Fit me oraz przepis na kokosowo-orzechowy bezglutenowy mazurek bez cukru

Czy masz już plan na wielkanocne menu na śniadanie i obiad?  Zajrzyj do Wielkanoc z Eat me Fit me z przepisami na wielkanocny stół, zainspiruj się i wypróbuj moje przepisy 🙂

Możesz wybierać spośród lekkich przystawek, w których główną rolę ogrywa jajko – wypróbuj jajka z sosem miętowo-czosnkowym na bazie jogurtu lub jajka w gniazdach z kiełków z szynką i chrzanem. A może zamiast żurku zrobisz w tym roku krem szpinakowo – czosnkowy z jajkiem i rzeżuchą?

Możesz skorzystać również z propozycji na dania mięsne, w tym oprócz bardzo prostego przepisu na kaczkę pieczoną w rękawie znajdziesz bardzo niekonwencjonalne rozwiązanie – tartę o smaku świątecznego żurku z białą kiełbasą, jajkiem i majerankiem, bo przecież smak Wielkanocy to smak żurku? No jasne 🙂 A może tak podać go w zupełnie innej formie? Np. tarty?

W PDF Wielkanoc z EAT ME FIT ME : ) znajdziesz również przepis na kokosowe gniazdka z kokosowym kremem i czekoladowymi jajeczkami, czyli pomysł na szybki, bezglutenowy deser

A jeśli masz trochę czasu i lubisz zaskakiwać gości, to wykorzystaj skorupki od jajek (w trakcie przedświątecznego gotowania trochę ich się produkuje) i zrób jajcarskie Jaja Brownie 🙂

Pobierz:  Wielkanoc z Eat me Fit me
przepisy-na-wielkanoc-zaplanuj-wielkanocne-menu-zdrowo-lekko-eatmefitme-blog

Sprawdź też, co proponowałam  w ubiegłym roku

menu-wielkanoc-przepisy-pdf-sniadanie

A może skusisz się na bezglutenowy mazurek? 🙂

mazurek

Wykonanie

  1. Rozpuść w kąpieli wodnej olej kokosowy i dodaj  mleko roślinne, syrop klonowy, masło orzechowe, wanilię i sól.
  2. Podgrzej, aż składniki się połączą.
  3. Przestudź lekko masę i dodaj  mielone siemię lniane i dokładnie wymieszaj.
  4. W dużej misce wymieszaj mąki, skrobię i proszek do pieczenia.
  5. Do suchych składników dodaj mokre i bardzo dokładnie wymieszaj. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i przełóż ciasto (może mieć grudki).
  6. Wyklej dłońmi  kształt ciasta, wstaw do lodówki na pół godziny, a potem do piekarnika nagrzanego do 170 st. C. na ok. 20-25 min.
  7. Wystudź ciasto.
  8. Rozpuść masło orzechowe i wymieszaj z mlekiem kokosowym i syropem klonowym.
  9. Polej ciasto i udekoruj rozpuszczoną, gorzką czekoladą i orzechami.
  10. Wstaw do lodówki, żeby masa stężała.

Składniki

  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 80 g mąki jaglanej
  • 50 g skrobi z tapioki / ziemniaczanej
  • 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 80 g syropu klonowego
  • 100 g oleju kokosowego
  • 50 g masła orzechowego
  • 100 ml mleka roślinnego
  • 1/2 łyżeczki ziaren wanilii
  • szczypta soli
    krem
  • 225 g masła orzechowego lub z nerkowców
  • 150 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • opcjonalnie 1 łyżka mleka w proszku
  • gorzka czekolada i orzechy do dekoracji

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Dodaj komentarz