Świeże listki roszponki są tak delikatne i uniwersalne w smaku, że w sałatkach skomponują się niemal ze wszystkimi dodatkami.
Poczułam lato. Chęć na owocowe orzeźwienie i lekkie posiłki nawet w wersji obiadowej jest nie do pokonania 🙂 Sałatka, którą stworzyłam bazuje na delikatnej roszponce w towarzystwie pomarańczy, winogron i nektarynki i spokojnie może zaspokoić potrzebę na coś słodkiego w bardzo zdrowej i beztłuszczowej wersji.
Z podanej ilości składników stworzysz 2 porcje sałatki.
Każda z nich zawiera około 176 kcal, 3,3 g białka, tylko 0,7 g tłuszczu, 44,3 g węglowodanów i 5,8 g błonnika
Wykonanie SAŁATKI
Umyj i lekko osusz roszponkę. Ułóż ją na półmisku lub na dwóch talerzach.
Z połówki jednej pomarańczy wyciśnij sok. Pozostałe obierz, podziel na cząstki i usuń błonki.
Nektarynkę umyj, przekrój na pół, usuń pestkę i pokrój w plasterki.
Winogrona opłucz i poprzekrawaj na połówki.
Ułóż wszystkie owoce na roszponce, możesz posypać migdałami.
Sok wyciśnięty z połówki pomarańczy wymieszaj z płynnym miodem (podgrzej go delikatnie) i z sokiem z cytryny. Dodaj sól i pieprz.
Polej sałatkę sosem i wstaw do lodówki na 15 minut a potem wcinaj 🙂
Składniki na 2 porcje
70 g roszponki
2 duże pomarańcze lub 3 małe
1 nektarynka
garść winogron (najlepiej bez pestek)
1 łyżka płynnego miodu
1 łyżka soku z cytryny
2 szczypty soli
2 szczypty pieprzu
opcjonalnie płatki migdałów
Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀