Prosty przepis na lekką, chrupiącą sałatkę z młodych ziemniaków, rzodkiewki i roszponki. Całość uzupełnia idealnie świeży, ale też i aromatyczny sos cytrynowo-czosnkowy.
Sałatka ziemniaczana wcale nie musi być ciężka – wystarczy dobrać odpowiednie towarzystwo dla ziemniaków – dodać świeże, wiosenne warzywa – chrupiącą rzodkiewkę, ogórki gruntowe, roszponkę, szczypiorek. Kremowy i aromatyczny sos fajnie rozpieszcza kubki smakowe. Koniecznie wypróbujcie, dopóki jeszcze mamy dostęp do młodych ziemniaków i nowalijek 😀
Z przepisu otrzymacie 3 porcje sałatki.
1 porcja: 175,4 kcal, 4 g białka, 7 g tłuszczu, 27,2 g węglowodanów i 3,6 g błonnika
Wykonanie SAŁATKA
- Wyszoruj pod bieżącą wodą młode ziemniaki.
- Wrzuć je do osolonej, gotującej się wody i gotuj około 35 minut. Odcedź ziemniaki.
- Pozwól wystygnąć ziemniakom, a potem pokrój je w plasterki szerokości ok. 7 mm.
- Umyj szczypiorek i go posiekaj.
- Oczyść rzodkiewki, umyj je i pokrój w plasterki.
- Umyj i pokrój w plasterki ogórki.
- Na talerzach rozłóż umytą roszponkę, plasterki ziemniaków, rzodkiewki, ogórków.
- Całość posyp szczypiorkiem i tuż przed podaniem polej sosem, a potem wcinaj na zdrowie.
Składniki SAŁATKA
- 500 g ugotowanych, młodych ziemniaków
- pęczek rzodkiewki
- pęczek szczypiorku
- 3 ogórki gruntowe
- 2 garści roszponki
Wykonanie SOS
- Wyciśnij sok z cytryny.
- Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
- Wymieszaj sok z cytryny, wodę, oliwę, musztardę i przyprawy.
- Polej sałatkę sosem cytrynowo-czosnkowym.
Składniki SOS
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju lnianego
- 1 łyżka wody
- 1 czubata łyżeczka kremowej musztardy
- 2 szczypty soli
- 2 szczypty czarnego pieprzu