Specjalnością kuchni podlaskiej, a w zasadzie nawet i polskiej, są potrawy na bazie ziemniaków. Kto z dzieciństwa nie wspomina pyz jedzonych u babci, zapachu placków ziemniaczanych smażonych przez mamę, czy knedli na obiad?
Smaki te często nie dają o sobie zapomnieć i sprawiają, że nie jesteśmy w stanie oprzeć się ochocie na te dania. Siła wspomnień i emocji towarzyszących jedzeniu jest tak duża, że często może nie chodzić w zasadzie o sam smak, a o emocje, które odczuwamy, jedząc potrawy z dzieciństwa. A te często niestety do najlżejszych nie należą. Rozwiązaniem są modyfikacje – z pewnością znacie pieczone placki ziemniaczane, czy pyzy z mięsem drobiowym. Ja proponuję szaloną propozycję na knedle, w których przemycony jest szpinak, brokuły, szczypiorek. Do tego, żeby nie było nudno i tylko zielono, dodałam chrupiące orzechy włoskie (pełne dobrych tłuszczy), rozpływający się w ustach parmezan i kwaśne, aromatyczne, soczyste pomidorki ze świeżym oregano.
Całość to fuzja smaków i konsystencji dla lubiących nieoczywiste połączenia w kuchni 😉
Wykonanie KNEDLI
Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie.
Ugotuj brokuły i odstaw do wystygnięcia.
Umyj liście szpinaku, osusz i posiekaj.
Przestudzone ziemniaki i brokuły zmiel , dodaj do masy jajko, posiekany szczypiorek, przeciśnięty przez praskę czosnek. dodaj 2 szczypty soli i czarnego pieprzu. Wymieszaj wszystko dokładnie rączkami. Następnie wsyp mąkę i wyrób ciasto – gdyby było za rzadkie, dosyp trochę mąki.
Z ciasta formuj kulki o wielkości orzecha włoskiego. W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj pół łyżeczki soli i włóż knedle.
Gotuj około 20 minut.
Składniki KNEDLI
20 dag ugotowanych ziemniaków
1-1,5 szklanki mąki
20 dag brokułów
1 garść liści szpinaku
pół pęczka szczypiorku
1 jajko
1 ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
100 g parmezanu lub grana padano
opcjonalnie: 150 g pomidorków koktajlowych oraz świeże oregano
Wykonanie SOSU
Gdy knedle będą się gotowały możesz przygotować sos. Orzechy posiekaj i wrzuć na suchą, rozgrzaną patelnię. Praż je przez chwilę potrząsając delikatnie patelnią.
Zdejmij patelnię z palnika i dodaj miód, tak by się rozpuścił. Dodaj ocet winny, sok z cytryny i wymieszaj wszystko.
Knedle wyłóż na talerze i polej sosem. Obficie posyp tartym parmezanem.
Całość możesz podać z pomidorkami koktajlowymi lub ulubioną surówką.
Składniki SOSU
10 dag orzechów włoskich
5 łyżek miodu
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka octu winnego
Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀