Zjawiskowy deser z czterech składników, który absolutnie rozpieszcza rozgrzane zmysły. Połączenie grillowanego ananasa i kokosowego puchu z lodami wprowadzi każde kubki smakowe w pinacoladowe oszołomienie 😉
Wykonanie
- Zacznij od zjawiskowych, karmelowych nitek: wysyp na dno niedużej patelni lub rondelka cukier i podgrzewaj na dużej mocy palnika, delikatnie poruszając naczyniem. Gdy cukier stanie się płynny dodaj ostrożnie 2 łyżki wody i mieszaj intensywnie, żeby masa była jednolita. Uważaj na karmel – nie próbuj go! – jego temperatura jest bardzo wysoka.
- Zdejmij karmel z ognia i szybko przy pomocy łyżki wylewaj wzorki na papierze do pieczenia według własnej fantazji.
- Zmiel wiórki kokosowe czy pomocy blendera.
- Na rozgrzaną patelnię grillową wrzuć plastry ananasa i grilluj po około 3 minuty z każdej strony.
- Na talerze wyłóż plastry ananasa, kulki lodów. Całość posyp puchem kokosowym, czyli mielonymi wiórkami kokosowymi lub mąką kokosową.
- Udekoruj karmelowymi ozdobami i wcinaj 🙂
Składniki
- lody waniliowe – po około 100 g na osobę
- kilka plastrów ananasa (może być z puszki)
- 30 g wiórków kokosowych (do zmielenia) lub mąki kokosowej
- 150 g (ok. pół szklanki) cukru i 2 łyżki wody
- potrzebujesz też: patelni grillowej lub grilla oraz papieru do pieczenia
Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀
Znajdziesz mnie również na Instagramie.