Jedliście kiedyś ciasto na bazie pomidorów? Założę się, że nie ;p Ciasto smakuje obłędnie – jest lekko mokre i czekoladowe jak brownie, aromatyczne jak korzenne ciasto marchewkowe, a przede wszystkim jest bardzo zdrowe – nie zawiera glutenu, białego cukru, produktów mlecznych, nie dodałam też do niego żadnego tłuszczu typu olej, masło itp.
W cieście pomidorowym jest za to całkiem sporo orzechów włoskich, zawierających wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz przypraw korzennych, które nadają mu wyjątkowy smak i aromat, zbliżony do ciasta marchewkowego.
A co z pomidorami? Są w ogóle niewyczuwalne, podobnie jak czerwona fasola – przy pieczeniu nabrały jeszcze więcej słodyczy. Testowałam na kilku osobach – nikt nie wyczuwał pomidorów w składzie i wszyscy zaskoczeni byli brakiem masła, czy oleju.
W skrócie to ciasto pomidorowe, bezglutenowe, bez laktozy i bez cukru, które nadal jest smacznym ciastem ;p W wersji fit zróbcie tylko ciasto – jego kawałek świetnie sprawdzi się jako drugie śniadanie lub jako zdrowe „coś słodkiego”. Do kawy jest po prostu idealne 🙂 Do ciasta możecie zrobić też krem na bazie mascarpone – tu już trochę pogrzeszymy, bo oprócz białka, serek zawiera sporo tłuszczu – 13 g w 100 g 😉
Wykonanie CIASTO
- Pomidory oczyść z części przy ogonkach. Umyj je i zmiksuj wraz ze skórką i ziarenkami na gładka masę.
- Blenderem zmiksuj ugotowaną czerwoną fasolę. Dodaj jajka i masę pomidorową i miksuj do uzyskania jednolitej masy.
- W suchej misce dokładnie wymieszaj mąkę kokosową z mąką ryżową, proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawami, czyli cynamonem, kardamonem, gałką muszkatołową, kurkumą.
- Orzechy połam na kawałki lub posiekaj, ale bez zbytniego wczuwania się w temat – niech będą wyczuwalne w cieście 🙂
- Wymieszaj orzechy z suchą masą.
- Przesyp suchą masę do mokrej i miksuj chwilę na wolnych obrotach lub dokładnie wymieszaj łyżką.
- Rozgrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza.
- Ciasto przelej do formy (kwadratowej lub okrągłej) wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstaw ciasto do piekarnika na pół godziny.
- Po 30 minutach zmniejsz temperaturę do 130 stopni i piecz przez kolejne 30 minut.
- Wyjmij ciasto z piekarnika i pozwól mu wystygnąć.
Składniki CIASTO
- 500 g, czyli 3 bardzo duże dojrzałe, miękkie pomidory – najlepiej malinowe
- 220 g ugotowanej czerwonej fasoli (może być z puszki po dokładnym opłukaniu)
- 150 g orzechów włoskich
- 60 g (3 łyżki) ksylitolu
- 50 g (2 łyżki) miodu
- 25 g (5 łyżeczek) kakao
- 2 średnie jajka, czyli 100 g
- 100 g mąki ryżowej
- 50 g mąki kokosowej
- 2 płaskie łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki kardamonu
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 szczypty kurkumy
- 8 g, czyli 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
Wykonanie KREM - opcjonalnie
- Zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę.
- Masę podziel na 2 części.
- Ciasto po wystudzeniu przekrój na pół. Połowę masy rozsmaruj na połowie ciasta, przykryj je ciastem, lekko dociśnij i rozsmaruj pozostałą masę.
- Całość oprósz kakao.
Składniki KREM
- 100 g serka śmietankowego typu Philadelhia
- 250 g mascarpone
- 50 g cukru pudru