Ciasto pomidorowo – czekoladowe z orzechami włoskimi – bez mąki pszennej, bez dodatku tłuszczu i białego cukru

Ciasto pomidorowo – czekoladowe z orzechami włoskimi – bez mąki pszennej, bez dodatku tłuszczu i białego cukru

Jedliście kiedyś ciasto na bazie pomidorów? Założę się, że nie ;p Ciasto smakuje obłędnie – jest lekko mokre i czekoladowe jak brownie, aromatyczne jak korzenne ciasto marchewkowe, a przede wszystkim jest bardzo zdrowe – nie zawiera glutenu, białego cukru, produktów mlecznych, nie dodałam też do niego żadnego tłuszczu typu olej, masło itp.

W cieście pomidorowym jest za to całkiem sporo orzechów włoskich, zawierających wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz przypraw korzennych, które nadają mu wyjątkowy smak i aromat, zbliżony do ciasta marchewkowego.

A co z pomidorami? Są w ogóle niewyczuwalne, podobnie jak czerwona fasola – przy pieczeniu nabrały jeszcze więcej słodyczy. Testowałam na kilku osobach – nikt nie wyczuwał pomidorów w składzie i wszyscy zaskoczeni byli brakiem masła, czy oleju.

W skrócie to ciasto pomidorowe, bezglutenowe, bez laktozy i bez cukru, które nadal jest smacznym ciastem ;p  W wersji fit zróbcie tylko ciasto – jego kawałek świetnie sprawdzi się jako drugie śniadanie lub jako zdrowe „coś słodkiego”. Do kawy jest po prostu idealne 🙂  Do ciasta możecie zrobić też krem na bazie mascarpone – tu już trochę pogrzeszymy, bo oprócz białka, serek zawiera sporo tłuszczu – 13 g w 100 g 😉

Wykonanie CIASTO

  1. Pomidory oczyść z części przy ogonkach. Umyj je i zmiksuj wraz ze skórką i ziarenkami na gładka masę.
  2. Blenderem zmiksuj ugotowaną czerwoną fasolę. Dodaj jajka i masę pomidorową i miksuj do uzyskania jednolitej masy.
  3. W suchej misce dokładnie wymieszaj mąkę kokosową z mąką ryżową, proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawami, czyli cynamonem, kardamonem, gałką muszkatołową, kurkumą.
  4. Orzechy połam na kawałki lub posiekaj, ale bez zbytniego wczuwania się w temat – niech będą wyczuwalne w cieście 🙂
  5. Wymieszaj orzechy z suchą masą.
  6. Przesyp suchą masę do mokrej i miksuj chwilę na wolnych obrotach lub dokładnie wymieszaj łyżką.
  7. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza.
  8. Ciasto przelej do formy (kwadratowej lub okrągłej) wyłożonej papierem do pieczenia.
  9. Wstaw ciasto do piekarnika na pół godziny.
  10. Po 30 minutach zmniejsz temperaturę do 130 stopni i piecz przez kolejne 30 minut.
  11. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozwól mu wystygnąć.

Składniki CIASTO

  • 500 g, czyli 3 bardzo duże dojrzałe, miękkie pomidory – najlepiej malinowe
  • 220 g ugotowanej czerwonej fasoli (może być z puszki po dokładnym opłukaniu)
  • 150 g orzechów włoskich
  • 60 g (3 łyżki) ksylitolu
  • 50 g (2 łyżki) miodu
  • 25 g (5 łyżeczek) kakao
  • 2 średnie jajka, czyli 100 g
  • 100 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki kokosowej
  • 2 płaskie łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki kardamonu
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 szczypty kurkumy
  • 8 g, czyli 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej

Wykonanie KREM - opcjonalnie

  1. Zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę.
  2. Masę podziel na 2 części.
  3. Ciasto po wystudzeniu przekrój na pół. Połowę masy rozsmaruj na połowie ciasta, przykryj je ciastem, lekko dociśnij i rozsmaruj pozostałą masę.
  4. Całość oprósz kakao.

Składniki KREM

  • 100 g serka śmietankowego typu Philadelhia
  • 250 g mascarpone
  • 50 g cukru pudru

 

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Dodaj komentarz