Naleśniki z mąki kokosowej z orzechami w miodzie, owocami w sosie z mleczka kokosowego

Naleśniki z mąki kokosowej z orzechami w miodzie, owocami w sosie z mleczka kokosowego

Czyli rozpieszczająca zmysły kokosowa wariacja na temat: bezglutenowe śniadanie, które da zdrową energię na cały dzień 🙂

Aromatyczne, kokosowe naleśniki w towarzystwie owoców i chrupiące orzechy w miodzie plus delikatne mleczko kokosowe – czego chcieć więcej?

Wykonanie CIASTO

  1. Roztrzep jajka ze szczyptą soli.
  2. Dodaj łyżkę płynnego oleju kokosowego i roztrzep ponownie.
  3. Dodaj mąkę kokosową oraz mleko lub wodę i całość wymieszaj do uzyskania gładkiej masy.
  4. Wlej na rozgrzaną patelnię około 2/3 chochli ciasta i smaż kilka minut, aż naleśnik stanie się złocisto-brązowy.
  5. Przewróć i smaż z drugiej strony do uzyskania tego samego koloru.

Składniki CIASTO

  • 4 jajka (205 g)
  • 50 g mąki kokosowej
  • 250 ml mleka lub wody gazowanej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka (15 g) rozpuszczonego oleju kokosowego

Wykonanie DODATKI

  1. Rozgrzej patelnię i wrzuć na nią pokruszone orzechy.
  2. Praż przez minutę, potrząsając co chwila patelnią.
  3. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj 2 łyżki miodu, wymieszaj wszystko i przełóż na naleśniki.
  4. Naleśniki polej mleczkiem kokosowym.
  5. Ułóż owoce i posyp wiórkami kokosowymi.

Składniki DODATKI

  • 2 mandarynki
  • 2 banany
  • 50 g orzechów pekan lub włoskich
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 4 łyżki mleka kokosowego z lodówki – użyj „tłustej”, białej części

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Dodaj komentarz