Zacznijmy od pytania? Czy jedliście kiedyś sos musztardowo-miodowy? Jeśli nie, to musicie spróbować, a gdy już jesteście jego wielkimi fanami – wypróbujcie kombinację mango i musztarda 😀 To zdecydowanie moje odkrycie roku jeśli chodzi o połączenie smaków! Jako sos – po prostu obłędne!
Ale żeby dostarczyć kubkom smakowym jeszcze więcej tego szczęścia, sos z mango i musztardy niech stanie się uzupełnieniem innego kulinarnego szaleństwa – sałatki z delikatnymi figami, aromatycznym mango, słoną fetą, chrupiącym i orzeźwiającym granatem, delikatną roszponką i rozpływającą się w ustach szynką dojrzewającą. Ta sałatka spokojnie może stanąć na podium, jeśli chodzi o jedzenie, które uszczęśliwia i zaspokaja ochotę na „coś dobrego”. Delektujcie się śmiało tą fuzją smaków i kolorów 🙂 Na zdrowie!
Wykonanie SAŁATKA
Umyj roszponkę i rozłóż ją na talerzach.
Obierz mango i pokrój je w kostkę. Rozrzuć na talerzach.
Przetnij granat na pół i łyżką wydrąż ziarenka, oczyść je z białych ścianek i rozrzuć na roszponce.
Szynkę pokrój lub porozrywaj na mniejsze kawałki o wielkości około 3×3 cm. Rozłóż ją na sałatce.
Fetę rozkrusz w palcach nad talerzem i porozrzucaj jej kawałki równomiernie na sałatce.
Odkrój twarde ogonki z fig. Figi umyj i poprzekrajaj na ósemki. Ułóż figi na pozostałych składnikach sałatki.
Składniki SAŁATKA
100 g roszponki
1/2 mango
4 figi (opcjonalnie)
ziaren z 1 granata
100 g prosciutto lub innej szynki tego typu
50 g fety
Wykonanie SOS MANGO-MUSZTARDOWY
Obierz pół mango i zmiksuj miąższ z wodą i musztardą. Jeśli sos jest zbyt gęsty – dodaj odrobinę wody.
Polej sosem sałatkę i chrup na zdrowie 🙂
Składniki SOS MANGO-MUSZTARDOWY
4 łyżki wody mineralnej
1 i 1/2 łyżeczki ostrej musztardy
3-4 łyżki musu z mango
Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀