Śniadanie biegaczki, czyli komosa ryżowa (Quinoa) z kiwi, rodzynkami i orzechami

Śniadanie biegaczki, czyli komosa ryżowa (Quinoa) z kiwi, rodzynkami i orzechami

Czy czasem, gdy chcecie zjeść coś niebanalnego, a do tego pysznego i prostego na śniadanie, dopada Was zupełny brak weny? Sytuacja się komplikuje, jeśli chcecie też zjeść coś zdrowego lub coś, co da organizmowi siłę podczas treningu?

No właśnie. Ciekawą alternatywą dla owsianki jest śniadanie pełne dobrych węglowodanów w postaci komosy ryżowej, w przepysznym towarzystwie rodzynek, orzechów, słonecznika i orzeźwiającego kiwi. Całość nie zawiera cukru, bo  uwierzcie mi, rodzynki w gorącą kaszą sprawiają, że śniadanie staje się niemal deserem 🙂 Przepis testowałam, gdy przygotowywałam się do maratonu i dużą uwagę zwracałam na to, co jem, a w zasadzie byłam nawet na diecie i jadłam produkty, które dostarczały mi energii w najlepszej postaci 🙂 Bez względu na to, czy trenujesz, czy nie, takie zdrowe śniadanie da Twojemu organizmowi sporo dobrej energii z rana 🙂

Wykonanie

  1. Kaszę wrzuć do gotującej się wody i gotuj pod przykryciem przez 15 min.
  2. Posiekaj orzechy.
  3. Kiwi obierz i pokrój w kostkę.
  4. Odcedź kaszę i przełóż do miseczki.
  5. Posyp ją rodzynkami, orzechami nerkowca, ziarnem słonecznika.
  6. Dodaj serek i kiwi i wcinaj na zdrowie 🙂

Składniki

  • 4 łyżki komosy ryżowej (56 g)
  • 2 kiwi (około 150 g)
  • 1 łyżka nasion słonecznika (10 g)
  • 100 g serka naturalnego (najlepiej o niskiej zawartości tłuszczu)
  • 1,5 łyżki rodzynek (22 g)
  • 1 łyżka orzechów nerkowca (15 g)

 

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Dodaj komentarz