Czas na chwilę zapomnienia -czas na chwilę pomarańczowej rozkoszy w ustach 🙂
Wykonanie MUFFINKI
- Polej wrzątkiem pomarańczę.
- Osusz ją ręcznikiem papierowym i zetrzyj z niej skórkę na tarce o drobnych oczkach. Skórka przyda Ci się do ozdobienia lukru na muffinkach.
- Przekrój pomarańczę na pół i wyciśnij z niej sok. Odlej 2 łyżki soku do miseczki – stworzysz z niego lukier. Pozostałą część soku użyjesz do ciasta na muffinki.
- Przy pomocy rózgi roztłucz jajka.
- Wymieszaj mąkę z pozostałymi sypkimi składnikami. Wsyp je do jajek.
- Wlej sok z pomarańczy i wszystko wymieszaj za pomocą łyżki. Gdy ciasto okaże się zbyt gęste możesz dodać odrobinkę mleka lub wody.
- Dodaj białą czekoladę pokrojoną w kosteczkę o wielkości 1/4 kostki.
- Możesz, ale nie musisz dodać 30 g gotowej skórki pomarańczowej w kostkach.
- Wszystko wymieszaj.
- Nakładaj ciasto do 2/3 każdej papilotki.
- Wstaw do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika i piecz przez około 20 minut.
Składniki MUFFINKI
- 125g miękkiego masła
- ¾ – 1 szklanki cukru (w zależności od tego jakim jesteś słodkoholikiem : ) )
- ziarenka z 1 laski wanilii (ewentualnie opakowania cukru waniliowego)
- 2 jajka
- 1 ¼ szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ szklanki soku z pomarańczy (wyciśnięty z 1 dużej)
- 100 g białej czekolady
- opcjonalnie 30 g skórki pomarańczowej w kostkach (gotowej ze sklepu ;p)
Wykonanie LUKIER
- Wymieszaj 2 łyżki soku pomarańczowego z około 75 g cukru pudru.
- Gdy konsystencja będzie zbyt rzadka dosyp jeszcze trochę cukru.
- Smaruj każdą przestudzoną muffinkę.
- Posyp skórką stratą z pomarańczy.
Składniki
- 2 łyżki soku pomarańczowego
- cukier puder – około 50-75 g
Ile muffinek wychodzi z przepisu? :))