Muffinki obłędnie pomarańczowe z białą czekoladą

Muffinki obłędnie pomarańczowe z białą czekoladą

Czas na chwilę zapomnienia -czas na chwilę pomarańczowej rozkoszy w ustach 🙂

Wykonanie MUFFINKI

  1. Polej wrzątkiem pomarańczę.
  2. Osusz ją ręcznikiem papierowym i zetrzyj z niej skórkę na tarce o drobnych oczkach. Skórka przyda Ci się do ozdobienia lukru na muffinkach.
  3. Przekrój pomarańczę na pół i wyciśnij z niej sok. Odlej 2 łyżki soku do miseczki – stworzysz z niego lukier. Pozostałą część soku użyjesz do ciasta na muffinki.
  4. Przy pomocy rózgi roztłucz jajka.
  5. Wymieszaj mąkę z pozostałymi sypkimi składnikami. Wsyp je do jajek.
  6. Wlej sok z pomarańczy i wszystko wymieszaj za pomocą łyżki. Gdy ciasto okaże się zbyt gęste możesz dodać odrobinkę mleka lub wody.
  7. Dodaj białą czekoladę pokrojoną w kosteczkę o wielkości 1/4 kostki.
  8. Możesz, ale nie musisz dodać 30 g gotowej skórki pomarańczowej w kostkach.
  9. Wszystko wymieszaj.
  10. Nakładaj ciasto do 2/3 każdej papilotki.
  11. Wstaw do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika i piecz przez około 20 minut.

Składniki MUFFINKI

  • 125g miękkiego masła
  • ¾ – 1 szklanki cukru (w zależności od tego jakim jesteś słodkoholikiem : ) )
  • ziarenka z 1 laski wanilii (ewentualnie opakowania cukru waniliowego)
  • 2 jajka
  • 1 ¼ szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ szklanki soku z pomarańczy (wyciśnięty z 1 dużej)
  • 100 g białej czekolady
  • opcjonalnie 30 g skórki pomarańczowej w kostkach (gotowej ze sklepu ;p)

Wykonanie LUKIER

  1. Wymieszaj 2 łyżki soku pomarańczowego z około 75 g cukru pudru.
  2. Gdy konsystencja będzie zbyt rzadka dosyp jeszcze trochę cukru.
  3. Smaruj każdą przestudzoną muffinkę.
  4. Posyp skórką stratą z pomarańczy.

Składniki

  • 2 łyżki soku pomarańczowego
  • cukier puder – około 50-75 g

 

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Dodaj komentarz