Piernikowe muffinki w czekoladzie

Piernikowe muffinki w czekoladzie

Smak świątecznego piernika zamknięty w muffinkach 🙂 Koniecznie wypróbujcie 🙂

 

Wykonanie

  1. Rozgrzej piekarnik to temperatury ok. 160 stopni.
  2. Przy pomocy miksera utrzyj masło z cukrem i wanilią, by uzyskać puszystą masę.
  3. Cały czas miksując, dodawaj po jednym jajku.
  4. Ubijaj jeszcze chwilę i stopniowo wsypuj do miski mąką z proszkiem do pieczenia i wlewaj mleko.
  5. Dodaj powidła śliwkowe, przyprawę do piernika, kakao i cynamon i zmiksuj wszystko razem.
  6. Rozłóż  w formie do muffinek papilotki – wrzuć do każdej z nich po 1 migdale,żurawinie i 2-3 kawałki śliwki.
  7. Wypełnij każdą papilotkę do 3/4 wysokości ciastem.
  8. Dodaj po kilka malin, wciskając je w ciasto.
  9. Wstaw je do piekarnika na ok. 20min, jednak bądź czujna/czujny i sprawdź przy pomocy patyczka stopień wypieczenia babeczek.
  10. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, dodaj mleko i dokładnie wymieszaj. Polej muffinki.
  11. Możesz je również udekorować pokruszonymi lizakami.
  12. Rozkosznego wcinania : )

Składniki

  • 125g miękkiego masła
  • ¾ – 1 szklanki cukru (w zależności od tego jakim jesteś słodkoholikiem : ) )
  • ziarenka z 1 laski wanilii (ewentualnie opakowania cukru waniliowego)
  • 2 jajka
  • 1 ¼ szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ szklanki mleka
  • 4 łyżki powideł śliwkowych
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 30 g suszonych śliwek pokrojonych w kostkę
  • 30 g suszonej żurawiny
  • 50 g migdałów lub innych orzechów
  • opcjonalnie 100 g czekolady gorzkiej i 2 łyżki mleka na polewę
  • opcjonalnie – 4 lizaki świąteczne

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Dodaj komentarz