Daj się ponieść rozkosznie pysznej przyjemności – lody karmelowe z orzeszkami i PDF z przepisami na Walentynki

Daj się ponieść rozkosznie pysznej przyjemności – lody karmelowe z orzeszkami i PDF z przepisami na Walentynki

Warto czasem zapomnieć o zliczaniu wartości odżywczych i…. dać się ponieść rozpieszczającym zmysły kombinacji smaków a Walentynki potraktować jako zasłużony cheat day …

… i przypomnieć sobie jak smakują lody, desery, bita śmietana, ciasto francuskie, pieczywo pszenne czy ser 🙂

Nie masz pomysłu jak rozkosznie i pysznie spędzić Walentynki? Skorzystaj z moich propozycji <3

W rozkosznym menu znajdziesz:

  • Płatki owsiane z truskawkami, awokado, chia i innymi chrupiącymi dodatkami
  • Tosty z mango i domową nutellą z koktajlem truskawkowo-pomarańczowym
  • Koktajl malinow0-kokosowyz nasionami chia
  • Zupa kokosowo-czekoladowa z bananami w karmelu waniliowym
  • Muffinki bardzo czekoladowe z bitą śmietaną i truskawkami
  • Coś niegrzecznego
  • Studzenie zmysłów – lody z solonym karmelem i orzechami
  • Błyskawiczne ciasto z pomarańczami i kremem czekoladowo-miętowym
  • Mus kokosowy z nasionami chia
  • Najprostsza miłość po włosku
  • Sałatka pobudzająca zmysły ze szpinakiem, fetą, gruszką i suszonymi pomidorami
  • Quiche z gruszką, wędzonym łososiem i camembertem, posypane rukolą
  • Rozgrzewający zmysły krem z czerwonej papryki z mleczkiem kokosowym i białą czekoladą

Pobierz PDF z przepisami na Walentynki 2018 Walentynki 2018 by Eat Me Fit Me PDF z przepisami

 

A może skusisz się na studzące zmysły lody z solonym karmelem i orzeszkami?

Wykonanie

  1. Mleko zagotuj razem z ziarenkami wanilii.
  2. Dodaj cukier, wymieszaj, aż do rozpuszczenia. Doprowadź ponownie do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj przez ok 45 minut, co jakiś czas mieszając. W ten sposób powstało mleko skondensowane – przelej je do słoika i wstaw do lodówki.
  3. W garnku rozpuść cukier i masło, zwiększ  ogień i gotuj, mieszając przez ok 10 minut, aż do powstania brązowego, gęstego syropu.
  4. Zdejmij z ognia, od razu wlej śmietankę i wymieszaj.
  5. Zostaw do ostygnięcia i wstaw do lodówki. Możesz dodać 2 szczypty soli, jeśli nie używasz solonych orzeszków.
  6. Schłodzoną śmietankę 36% ubij.
  7. Dodaj mleko skondensowane i dokładnie wymieszaj łyżką.
  8. Do pojemnika przelej połowę masy, potem rozprowadź połowę karmelu i posyp połową orzechów, a potem znów masa, karmel i orzeszki.
  9. Całość wstaw do zamrażarki na całą noc lub kilka godzin.

Składniki

  • 700 ml mleka 2%
  • 300 g cukru (można dać mniej)
  • 1 laska wanilii
  • 500 ml śmietanki 36 %
  • oraz 120 g uprażonych, posiekanych orzechów nerkowca lub ziemnych

Do zrobienia karmelu

  • 120 g cukru
  • 80 g masła
  • 150 ml śmietanki 36%
  • 2 szczypty soli morskiej (pomiń jeśli używasz solonych orzechów)

 

Dodaj komentarz