Warto czasem zapomnieć o zliczaniu wartości odżywczych i…. dać się ponieść rozpieszczającym zmysły kombinacji smaków a Walentynki potraktować jako zasłużony cheat day …
… i przypomnieć sobie jak smakują lody, desery, bita śmietana, ciasto francuskie, pieczywo pszenne czy ser 🙂
Nie masz pomysłu jak rozkosznie i pysznie spędzić Walentynki? Skorzystaj z moich propozycji <3
W rozkosznym menu znajdziesz:
- Płatki owsiane z truskawkami, awokado, chia i innymi chrupiącymi dodatkami
- Tosty z mango i domową nutellą z koktajlem truskawkowo-pomarańczowym
- Koktajl malinow0-kokosowyz nasionami chia
- Zupa kokosowo-czekoladowa z bananami w karmelu waniliowym
- Muffinki bardzo czekoladowe z bitą śmietaną i truskawkami
- Coś niegrzecznego
- Studzenie zmysłów – lody z solonym karmelem i orzechami
- Błyskawiczne ciasto z pomarańczami i kremem czekoladowo-miętowym
- Mus kokosowy z nasionami chia
- Najprostsza miłość po włosku
- Sałatka pobudzająca zmysły ze szpinakiem, fetą, gruszką i suszonymi pomidorami
- Quiche z gruszką, wędzonym łososiem i camembertem, posypane rukolą
- Rozgrzewający zmysły krem z czerwonej papryki z mleczkiem kokosowym i białą czekoladą
Pobierz PDF z przepisami na Walentynki 2018 Walentynki 2018 by Eat Me Fit Me PDF z przepisami
A może skusisz się na studzące zmysły lody z solonym karmelem i orzeszkami?
Wykonanie
- Mleko zagotuj razem z ziarenkami wanilii.
- Dodaj cukier, wymieszaj, aż do rozpuszczenia. Doprowadź ponownie do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj przez ok 45 minut, co jakiś czas mieszając. W ten sposób powstało mleko skondensowane – przelej je do słoika i wstaw do lodówki.
- W garnku rozpuść cukier i masło, zwiększ ogień i gotuj, mieszając przez ok 10 minut, aż do powstania brązowego, gęstego syropu.
- Zdejmij z ognia, od razu wlej śmietankę i wymieszaj.
- Zostaw do ostygnięcia i wstaw do lodówki. Możesz dodać 2 szczypty soli, jeśli nie używasz solonych orzeszków.
- Schłodzoną śmietankę 36% ubij.
- Dodaj mleko skondensowane i dokładnie wymieszaj łyżką.
- Do pojemnika przelej połowę masy, potem rozprowadź połowę karmelu i posyp połową orzechów, a potem znów masa, karmel i orzeszki.
- Całość wstaw do zamrażarki na całą noc lub kilka godzin.
Składniki
- 700 ml mleka 2%
- 300 g cukru (można dać mniej)
- 1 laska wanilii
- 500 ml śmietanki 36 %
- oraz 120 g uprażonych, posiekanych orzechów nerkowca lub ziemnych
Do zrobienia karmelu
- 120 g cukru
- 80 g masła
- 150 ml śmietanki 36%
- 2 szczypty soli morskiej (pomiń jeśli używasz solonych orzechów)
Pingback: Truskawkowelove – naleśniki z lodami domowymi i truskawkami – Eat Me Fit Me! :)