Pączki, którymi można się zajadać prawie bez wyrzutów sumienia. Ciasto przygotowuje się błyskawicznie, a pączki zamiast smażenia w głębokim oleju, trafiają na blachę i do piekarnika. Dzięki serkom homogenizowanym pączki są miękkie, lekko wilgotne w środku i przy ugryzieniu fakturą bardzo przypominają typowe pączki.
Możecie je po upieczeniu nadziać swoim ulubionym dżemem lub przy nakładaniu ciasta schować do środka mrożoną malinę i posypać zmielonym/zblendowanym ksylitolem lub odrobiną cukru pudru.
Wykonanie
Roztrzep jajka z ksylitolem. Dodaj serki homogenizowane i roztrzep wszystko dokładnie do uzyskania jednolitej masy.
Mąkę wymieszaj ze szczyptą soli, ziarenkami wanilii i proszkiem do pieczenia.
Wsyp mąkę z dodatkami do masy i wymieszaj za pomocą łyżki.
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Wlej do kubka wodę i włóż do niej łyżkę. Ciasto nakładaj moczoną w wodzie łyżką – nie będzie się wtedy do niej przyklejało 😉
Nakładaj łyżką porcje ciasta na blachę, starając się, żeby nadać tym porcjom okrągły kształt. Zostaw pomiędzy nimi 2-3 cm wolnej przestrzeni.
W każdą porcję wciśnij głęboko mrożoną malinkę i zakryj ją odrobiną ciasta.
Wstaw blachę do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika na około 20 minut.
Pączki będą upieczone, gdy będą miały złocisty, lekko brązowy kolor.
Przy pomocą szprycy możesz gorące pączki nadziać odrobiną ulubionego dżemu.
Jeszcze gorące posyp zmielonym ksylitolem lub cukrem pudrem.
Składniki
300 g serka homogenizowanego naturalnego 1,5% tłuszczu
3 jajka
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
ziarenka z 1/2 laski wanilii
2 łyżki ksylitolu
zmielony ksylitol do posypania lub 2 łyżki cukru pudru
opcjonalnie: mrożone maliny lub dżem na nadzienie
Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀