Pączki, którymi można się zajadać prawie bez wyrzutów sumienia. Ciasto przygotowuje się błyskawicznie, a pączki zamiast smażenia w głębokim oleju, trafiają na blachę i do piekarnika. Dzięki serkom homogenizowanym pączki są miękkie, lekko wilgotne w środku i przy ugryzieniu fakturą bardzo przypominają typowe pączki.
Możecie je po upieczeniu nadziać swoim ulubionym dżemem lub przy nakładaniu ciasta schować do środka mrożoną malinę i posypać zmielonym/zblendowanym ksylitolem lub odrobiną cukru pudru.
Wykonanie
Roztrzep jajka z ksylitolem. Dodaj serki homogenizowane i roztrzep wszystko dokładnie do uzyskania jednolitej masy.
Mąkę wymieszaj ze szczyptą soli, ziarenkami wanilii i proszkiem do pieczenia.
Wsyp mąkę z dodatkami do masy i wymieszaj za pomocą łyżki.
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Wlej do kubka wodę i włóż do niej łyżkę. Ciasto nakładaj moczoną w wodzie łyżką – nie będzie się wtedy do niej przyklejało 😉
Nakładaj łyżką porcje ciasta na blachę, starając się, żeby nadać tym porcjom okrągły kształt. Zostaw pomiędzy nimi 2-3 cm wolnej przestrzeni.
W każdą porcję wciśnij głęboko mrożoną malinkę i zakryj ją odrobiną ciasta.
Wstaw blachę do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika na około 20 minut.
Pączki będą upieczone, gdy będą miały złocisty, lekko brązowy kolor.
Przy pomocą szprycy możesz gorące pączki nadziać odrobiną ulubionego dżemu.
Jeszcze gorące posyp zmielonym ksylitolem lub cukrem pudrem.
Składniki
300 g serka homogenizowanego naturalnego 1,5% tłuszczu
3 jajka
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
ziarenka z 1/2 laski wanilii
2 łyżki ksylitolu
zmielony ksylitol do posypania lub 2 łyżki cukru pudru
opcjonalnie: mrożone maliny lub dżem na nadzienie
Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀
Twarożek bardzo romantyczny – pasta twarogowa z płatkami róż 🌹🌹🌹 na śniadanie
Czy próbowaliście kiedyś dodać kwiaty do potrawy? W sałatkach wyglądają przepięknie! Dziś postanowiłam urozmaicić śniadanie i dodać mu trochę romantyzmu 🙂 Do klasycznej pasty twarogowej ze szczypiorkiem dodałam posiekane płatki róż. Efekt? Zaskakująco przepyszne połączenie.
Jeśli się skusisz na moją propozycję użyj niepryskanych kwiatów – najlepiej suszonych spożywczych lub z własnego ogródka.
Płatki róż możesz zastąpić innymi kwiatami. Zastanawiasz się jakimi? Jest kilkadziesiąt kwiatów jadalnych – większość z nich jest bardzo popularna i łatwo dostępna np. stokrotki, mniszek lekarski, nasturcja, lawenda, bratki, chabry, fiołki, koniczyna, maki, pelargonia, rumianek, wrzos, dziurawiec, magnolia, malwa, piwonia a nawet storczyk.
Składniki:
♦️250 g chudego twarożku
♦️ garść posiekanego szczypiorku
♦️ kilka płatków róż (niepryskanych)
♦️ sól do smaku
♦️ pieprz do smaku
Wykonanie:
Szczypiorek posiekaj drobno.
Płatki róż lub innych jadalnych kwiatów posiekaj.
Wymieszaj twaróg ze szczypiorkiem i płatkami róż.
Dodaj odrobinę soli (u mnie dwie szczypty) oraz pieprzu do smaku i wszystko dokładnie wymieszaj.
—————————————-
Jeśli spodobał Ci się przepis lub zdjęcia - zostaw proszę 💚
Przepisz znajdziesz na kolejnych zdjęciach i na blogu 👉 link w BIO
#eatmefitme #przepisy #przepisyfit #recipe #recipes #kulinarny #healthyfood #zdrowadieta #dieta #fitprzepisy #zdroweprzepisy #fitsłodycze #fitslodkosci #dietabezdiety #zdroweodżywianie #zdrowejedzenie #gotujebolubie #loveisintheair💚
Truskawkowe love – drink z truskawek z wytrawnym winem musującym 🍓🍾
Wytrawny i niezwykle aromatyczny drink z zaledwie dwóch bardzo romantycznych składników 🌹
🍓20 dag truskawek lub poziomek (mogą być mrożone) plus kilka truskawek do dekoracji
🍾0,7 l wytrawnego wina musującego (mniej kalorii) lub słodkiego (smaczniejsze ;))
🌹opcjonalnie płatki róż do dekoracji
-Wino włóż do lodówki na minimum godzinę.
-Truskawki umyj w lodowatej wodzie, usuń ogonki i osusz.
-Zmiksuj owoce z winem, przelej do wysokich kieliszków i nie zwlekaj z podaniem
#eatmefitme #przepisy #przepisyfit #recipe #recipes #kulinarny #healthyfood #zdrowadieta #dieta #fitprzepisy #zdroweprzepisy #fitsłodycze #fitslodkosci #dietabezdiety #zdroweodżywianie #zdrowejedzenie #gotujebolubie #drink #strawberries #truskawki #walentynki #love #loveisintheair
—————————————-
Jeśli spodobał Ci się przepis lub zdjęcia - zostaw proszę 💚
Przepisz znajdziesz na kolejnych zdjęciach i na blogu 👉 link w BIO
Najlepsze lody jakie w życiu zrobiłam 🤓 z trzech składników, więc to zdecydowanie przepis dla bardzo leniwych fanów lodów 🍨
Ok, przygotowanie zajmuje dosłownie minutę, bo wystarczy zmiksować maliny, mleko kokosowe i miód. Potem trzeba jednak wziąć lekcję cierpliwości i poczekać około 2 godziny, aż zamarzną ❄️ Efekt! Zakochasz się w nich bez pamięci
—————————————-
Jeśli spodobał Ci się przepis lub zdjęcia - zostaw proszę 💚
Przepisz znajdziesz na kolejnych zdjęciach i na blogu 👉 link w BIO
#eatmefitme #przepisy #przepisyfit #recipe #recipes #kulinarny #healthyfood #zdrowadieta #dieta #fitprzepisy #zdroweprzepisy #cakeideas #fitsłodycze #fitslodkosci #fitdeser #fitdesery #dietabezdiety #zdroweodżywianie #zdrowejedzenie #gotujemy #bezglutenu #bezmąki #lody #icecream #maliny #🍨 #🍦 #prosteprzepisy
Obietnica miłości do końca życia to największy prezent, jaki mogłam dostać 🤍 W dniu ślubu myślałam, że nie można już kochać bardziej, a tymczasem każdego dnia dostaje jeszcze więcej miłości 🤍
Cudowny jest ten nowy rozdział, piękne jest to życie i jestem niesamowicie wdzięczna za to, że spotkałam Rafała i dziś jest moim najlepszym przyjacielem, największym wsparciem i najsilniejszą motywacją. Czuję, że mam już wszystko ✨
Patrzę na te zdjęcia i nadal nie wierzę, że ta dziewczyna w białej sukni to ja, że to się wydarzyło naprawdę 👰♀️🤵♂️
#nowyrozdział #małżeństwo #paramłoda #miłość #mążiżona #żonaimąż #żona #mąż #sesjaslubna #paramloda #love #szczęście #panstwomlodzi #bettertogether #slub2021 #zawszerazem
Dobry wieczór moi drodzy 💜
Czy Wy też myślicie już głównie o świętach?
Ja testuje ostatnio różne połączenia, żeby wyczarować jakieś zaskakujące wypełnienie do jajek faszerowanych 🥚🥚🥚Dziś mi wyszły jajka na różowo 😃💖 Co w tym różu się kryje? Pięć składników, czyli burak, feta, odrobina musztardy, soku z cytryny i soli i danie gotowe 🧑🍳Można je udekorować odrobiną kawioru i rzeżuchy oraz ułożyć na zielonych liściach 🌱🌱🌱
Przepis znajdziecie na zdjęciach i oczywiście na blogu ➡️ link w BIO
——
#eatmefitme #przepisy #przepis #wielkanoc #wielkanoc2021 #recipes #recipe #jajka #jajkawielkanocne #jajkafaszerowane #burak #sniadanie #wielkanocneśniadanie #gotujebolubie #gotujemy #domowejedzenie #cooking #cook #eggs #zdrowejedzenie #zdoweodżywianie #zdroweprzepisy #wiemcojem #dietabezdiety #boiledegg
🖤 Czarne 🧇🧇🧇 na Dzień Gofra 🖤 z pieczonym burakiem, jajkami przepiórczymi i fetą w sosie chrzanowym 🌿
Mam dla Was propozycję na naładowaną zdrowymi produktami wersję gofrów 🧇
Czas odczarować skojarzenia gofrów z bitą śmietaną i niezdrowym deserem! ⛔️
Można przecież zjeść je na wytrawnie, a do tego dodać bardzo zdrowe i miłe dla oka składniki 🥚🧀🥗
Co myślicie o mojej propozycji – pieczone buraki, jajka przepiórcze, sos jogurtowo-chrzanowy, odrobina fety, a wszystko posypane liśćmi rukoli, botwinki, koperkiem i rzeżuchą? 🌱🌱🌱
Do tego zamiast białej mąki możecie użyć nowości na rynku – bezglutegowego miksu do gofrów z węglem aktywowanym, który nadaje gofrom czarny kolor! 🖤
Tak, można to jeść 😂
Efekt zaskoczenia gwarantowany, a skład mieszanki od @yummity_eu naprawdę niezły! Myślę, że można je wcinać na zdrowie!
————-
#gofryyummity #yummity #gofryyummity #czarnegofry #bezglutenu #gotowanie #zdrowejedzenie #zdroweodżywianie #wielkanoc #przepis #przepisy #fitwaffle #fitgofry #eatmefitme #waffles #blackwaffle #food #jedzenie #dietabezdiety #dieta
@decare
——————————————-
Jeśli spodobał Ci się przepis lub zdjęcia - zostaw proszę 💚
Przepisz znajdziesz na kolejnych zdjęciach i na blogu 👉 link w BIO
A gdyby tak białą kiełbasę zapiec w sosie z żurku, zielonego pora i cebuli?
🍴🍴🍴
Połączenie biała kiełbasa i żurek to klasyk klasyków. Ale co powiecie na niebanalne przygotowanie tego połączenia w piekarniku? 😁
A może już je znacie?
Dziś mam dla Was bardzo prosty i szybki przepis na białą kiełbasę zapiekaną w aromatycznym sosie z żurku, z dodatkiem cebuli, czosnku i zielonego pora.
Po prostu pycha!
Składniki:
✔️ 1 kg białej kiełbasy surowej ewentualnie parzonej
✔️ 1 duża cebula – około 150 g
✔️ 1/3 pora ze środkowej części – około 100 g
✔️ 750 ml żurku
✔️ 2 ząbki czosnku
✔️ płaska łyżeczka suszonego majeranku
✔️ opcjonalnie zioła typu pietruszka do dekoracji
Wykonanie:
1️⃣ Przygotuj żurek z ulubionego przepisu
2️⃣ Cebulę obierz i pokrój na kawałki.
3️⃣ Pora pokrój w plasterki.
4️⃣ Czosnek obierz i posiekaj.
5️⃣ Na dno naczynia do pieczenia wysyp pokrojoną cebulę i posiekany czosnek.
6️⃣ Ułóż plastry pora.
7️⃣ Połóż kiełbaski i wszystko zalej żurkiem.
8️⃣ Posyp potrawę suszonym majerankiem.
9️⃣ Wstaw do piekarnika i piecz przez 1,5 godziny w temperaturze 175 stopni Celsjusza lub do momentu, gdy kiełbaska ładnie się przyrumieni.
🔟 Smacznego 🙂
——————————————-
Jeśli spodobał Ci się przepis lub zdjęcia - zostaw proszę 💚
Przepisz znajdziesz na blogu 👉 link w BIO
#corazblizejswieta #wielkanoc #wielkanocneinspiracje #przepisy #przepis #prostyprzepis #gotowanie #zapiekanka #cook #cooking #domowejedzenie #recipe #recipes #kielbasa #eatmefitme #żurek #pieczemy #pieczenie #🍴 #homemadefood #obiad #conaobiad
Dzień dobry w już wiosenną niedzielę 💐🌷🌿 Kto z Was lubi eksperymenty w kuchni? Dajcie znać, co najbardziej odjechanego stworzyliście?
Czy zastanawialiście się kiedyś, czy można połączyć pizzę 🍕 i żurek 🥣? Podjęłam się tego szalonego pomysłu i okazało się, że można! 🙂 Powstała dość zaskakująca zapiekanka, w której główną częścią jest aromatyczny sos o smaku żurku.
Moi drodzy - przedstawiam Wam pizzę o smaku żurku w wersji wegańskiej 🌿
Gdyby jakiś mięsożerca miałby na nią ochotę, to oczywiście może dodać plasterki białej kiełbasy i połówki jajek przepiórczych 🥚
Składniki:
✔️ mix mąk do pizzy bezglutenowej – np. Od @yummity_eu lub mąki pszennej
✔️160 ml ciepłej wody
✔️2 łyżki oleju
✔️szczypta soli
✔️250 ml żurku
✔️2 łyżki mąki ziemniaczanej lub innej
✔️1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
✔️1/2 łyżeczki majeranku
✔️1 czerwona cebula
✔️1 biała cebula
✔️160 g wędzonego tofu
✔️pęczek szczypiorku
✔️200 g wegańskiego sera
Wykonanie:
1️⃣ Do miski wsyp mix mąk do pizzy, wlej ciepłą wodę, olej i dodaj sól. Przy pomocy drewnianej łyżki wymieszaj wszystkie składniki.
Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 45 minut.
2️⃣ Żurek przelej do garnka, zagotuj i mieszając zredukuj go o około 1/4 objętości. Dodaj majeranek i pieprz. Gdy przestygnie dodaj do niego 2 łyżki mąki i dokładnie wymieszaj.
3️⃣ Cebule pokrój w paseczki, tofu w kostkę.
4️⃣ Ciasto rozwałkuj na grubość około 5 mm.
5️⃣ Uformuj z niego kształt jaja a jego brzegi lekko zawiń do środka.
6️⃣ Wyłóż sos o smaku żurku na ciasto.
7️⃣ Ułóż na nim cebulę i posyp posiekanym szczypiorkiem – lub tak jak ja stwórz z warzyw obraz.
8️⃣ Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na około 10 minut.
9️⃣ Posyp tartym serem i delektuj się ciekawym smakiem 🙂
🔟 Smacznego :)
——————————————-
Jeśli spodobał Ci się przepis lub zdjęcia - zostaw proszę 💚
Przepisz na blogu 👉 link w BIO
—————
#eatmefitme #wielkanoc #wielkanoc2021 #przepisy #przepis #recipe #zdrowejedzenie #bezglutenu #pizza #pizzabezglutenowa #vegan #veganfood #veganpizza #pizzagram #pizzalover #healthyfood #zdrowejedzenie #zdroweodżywianie #zdroweprzepisy #zdrowadieta #gotowanie #gotujebolubie #homemadefood #domowejedzenie #fitprzepisy
🥚🥚🥚 na Wielkanoc? TAK czy NIE?
Dziś mam coś niebanalnego zarówno w wyglądzie, jak i w smaku 😁
Jeśli chcesz zaskoczyć najbliższych ciekawym, świątecznym daniem, to ten przepis jest dla ciebie!
Nie wiem, czy często jecie jajka przepiórcze? 🥚🥚🥚
Ja sięgam po nie zdecydowanie za rzadko! A szkoda, bo są bardzo smaczne, zdrowe no i przede wszystkim przeurocze! 😀
Dziś namawiać was będę też na eksperyment z innym, mało popularnym produktem – wątróbką rybną 🐟 Tak, tak, właśnie z wątróbką rybną. Niektórzy zakochują się w niej po pierwszym kęsie, inni traktują jako coś dziwnego. Warto jej spróbować – jest niesamowicie kremowa i aromatyczna. Dostać ją możecie w większych marketach. Gdybyście mieli problem z dostępnością, możecie użyć wędzonej makreli w podobnej proporcji – masa będzie mniej kremowa ale nadal bardzo smaczna.
Cała przystawka wygląda niebanalnie przez użycie patyczków – jest z tym sporo pracy, ale wygląd tej potrawy oczaruje waszych gości, a smak miło zaskoczy – delikatne jajko, kremowy posmak wątróbki rybnej, chrupiący kawior, pikantny por i orzeźwiający koperek. Brzmi ciekawie?
Składniki:
✔️18 jajek przepiórczych (zawartość jednego typowego opakowania)
✔️115 g wątróbki rybnej lub wędzonej makreli
✔️40 g kawioru z pstrąga tęczowego do dekoracji
✔️1/2 pora – około 75 g białej, dolnej części
✔️1/4 pęczka koperku do dekoracji
✔️2 szczypty soli
✔️1 szczypta czarnego pieprzu
✔️1/4 łyżeczki soku z cytryny
✔️wykałaczki lub patyczki do koreczków
✔️1/2 bagietki rustykalnej
Wykonanie znajdziecie na zdjęciach lub na blogu - link w BIO
#eatmefitme #quaileggs #zdrowejedzenie #jajkaprzepiórcze #foodshare #foodie#zdrowadieta #czystamicha #fitprzepisy #wielkanoc #wielkanocneprzepisy #wielkanocneinspiracje #zdrowojem #wielkanoc2021 #przystawka #koreczki #przepis #przepisy #gotujemy #gotowanie #gotujebolubie #przekąski #jajka #jajkawielkanocne #jajkafaszerowane #food #foodie #cooking