Smaki wielkanocnych dań przemycone w lekkiej, chrupiącej sałatce, a wszystko w orzeźwiającym jogurtowo-chrzanowym sosie. Sałatka, która zachwyca swym wyglądem, prostotą i szybkością w przygotowaniu. Jest świeżym, mało kalorycznym daniem, które świetnie urozmaici wielkanocny stół.
Dlaczego wybrałam jajka przepiórcze? Bo są zdrowsze 😊 Zawierają mniej tłuszczu niż kurze jajka, jedząc je można się nie martwić o cholesterol czy kalorie. Mają więcej aminokwasów i mikroelementów, np. żelaza, miedzi, cynku oraz witamin z grupy B. Zawiera także fosfor, którego nie znajdziemy w kurzym jajku. Nie uczulają, no i ….. są uznawane za silnie działający afrodyzjak :p
*Nie zapomnijcie śledzić nie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme
Wykonanie
- Pokrój kiełbasę na plasterki i usmaż dość mocno na patelni grillowej. Jeśli nie masz takiej patelni, możesz podsmażyć kiełbasę na zwykłej patelni ale nie używaj tłuszczu.
- Ugotuj przepiórcze jajka – 4 minuty we wrzątku. Potem zalej je zimną wodą, obierz i poprzekrajaj na pół.
- Rzodkiewki oczyść z ogonków i liści, umyj a następnie pokrój w plasterki.
- Szczypior umyj i posiekaj.
- Koperek umyj, osusz na ręczniku papierowym i poodrywaj mniejsze gałązki lub posiekaj go drobno (wg swoich upodobań)
- Jogurt wymieszaj z chrzanem. Ja do sosu nie dodaję soli, bo przeważnie kiełbasa jest dość słona i to ona jest elementem słonym w sałatce, ale możesz dodać do sosu szczyptę soli.
- W dużej, płaskiej misce lub na półmisku rozsyp sałatę z roszponką, porozrzucaj na niej plasterki białej kiełbasy, rzodkiewki, połówki jajek przepiórczych, posyp szczypiorkiem i koperkiem.
- Całość polej kleksami sosu z jogurtu i chrzanu.
- Wcinaj na zdrowie!
Składniki
- mieszanka sałat z roszponką 200 g lub sama roszponka
- 2 pęczki rzodkiewki
- jajka przepiórcze – 18 szt
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 pęczek koperku
- 160 g jogurtu naturalnego gęstego
- 3 białe kiełbasy z szynki (ok. 300 g)
- 2 łyżeczki chrzanu