Piña colada, czyli przepis na baaaardzo kokosowe ciasto z ananasem

Piña colada, czyli przepis na baaaardzo kokosowe ciasto z ananasem

Wilgotne i puszyste ciasto, które po prostu zachwyca kokosowym smakiem. Stworzyłam je z nierafinowanego oleju kokosowego, mąki kokosowej, mleczka kokosowego i cukru kokosowego

– więcej kokosowych składników już chyba nie mogłam dodać 😛

A do tego ananas, który wprowadza soczystość, podpieczone orzechy makadamia dodają chrupkości, a chrupanie jak wiadomo poprawia nastrój ;p Jest to oczywiście ciasto bezglutenowe, lekko słodkie, zawiera w sobie sporo zdrowych produktów, więc nawet jeśli nie skończycie na jednym kawałku (a gwarantuję, że nie można skończyć na jednym 😉 ) to nic się nie stanie, bo oczywiście jest to przepis na zdrowe ciasto z owocami ;p Wiecie, bez białego cukru, mąki pszennej itp.

*Nie zapomnijcie śledzić nie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme

 

Wykonanie

  1. W dużej misce porządnie wymieszaj łyżką wszystkie sypkie składniki oprócz cukru, czyli mąkę migdałową, mąkę kokosową, mąkę konopną (lub ziemniaczaną), ziarenka z połowy wanilii, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, sól i odrobinę kardamonu.
  2. Wyłóż kwadratową blaszkę papierem do pieczenia (ewentualnie posmaruj olejem kokosowym i delikatnie oprósz mąką migdałową).
  3. Posiekaj orzechy (bez zbytniego wczuwania się).
  4. Oddziel białka od żółtek.
  5. Przelej do drugiej miski mleczko kokosowe, roztopiony i przestudzony do temperatury pokojowej olej kokosowy oraz cukier kokosowy. Miksuj aż do rozpuszczenia się cukru.
  6. Wsyp suche składniki do masy i miksuj do uzyskania gładkiej masy.
  7. W oddzielnej miseczce ubij białka jajek na sztywną pianę.
  8. Przełóż białka do masy i przy pomocy łyżki wszystko wymieszaj.
  9. Przełóż ciasto do blachy, wygładź wierzch szpatułką.
  10. Obierz ananasa i pokrój go  na plastry – wytnij ze środka twardą część. Możesz też użyć ananasa z puszki, tylko  wcześniej odsącz go na ręczniku papierowym.
  11. Ułóż plastry ananasa na wierzchu, posyp je posiekanymi orzechami makadamii i odrobiną cukru kokosowego
  12. Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika na 25-30 minut.

Składniki

  • 1 szklanka (140 g) tartych migdałów lub mąki migdałowej
  • 1 szklanka (100 g ) mąki kokosowej
  • 1/2 szklanki cukru kokosowego
  • 300 ml pełnotłustego mleczka kokosowego
  • 100 g oleju kokosowego nierafinowanego lub innego tłuszczu – roztopionego schłodzonego do temperatury pokojowej
  • 1/3 szklanki (65 g) mąki konopnej lub ziemniaczanej
  • 3 jajka (rozmiar M)
  • ziarenka z połowy laski wanilii
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki zmielonego kardamonu
  • 9 plastrów ananasa – około 350 g lub więcej w zależności od blaszki ; )
  • 100 g orzechów makadamia lub nerkowca

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Dodaj komentarz