Jeśli zastanawialiście się kiedyś, czy warto samemu zrobić zakwas na wielkanocny żurek, to już się nie zastanawiajcie tylko zróbcie 🙂
Tylko trzy składniki i trzy minuty pracy! Użyłam do stworzenia zakwasu kaszy gryczanej i jej mocy składników mineralnych.
A oprócz tego nie ma w niej glutenu, więc zakwas posłuży do ugotowania bezglutenowego żurku.
Wiem, wiem w sklepie można kupić gotowy za kilka złotych, ale najczęściej w plastikowej butelce i z różnymi, niekoniecznie dobrymi dla zdrowia dodatkami, więc po co go kupować, jeśli można zrobić zakwas samemu. Wystarczy zalać kaszę gryczaną wodą, dodać czosnek i odstawić na siedem dni w słoju. A potem już tylko przygotować aromatyczny i przepyszny żurek bezglutenowy 🙂
*Nie zapomnijcie śledzić nie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme
Wykonanie
- Obierz czosnek i poprzekrajaj wzdłuż na połówki każdy ząbek.
- Wsyp kaszę do dużego słoja i zalej ją wodą mineralną.
- Wrzuć do słoja czosnek.
- Zamknij słój i odstaw go na 6-7 dni.
- Ugotuj później na tym zakwasie żur wielkanocny.
Składniki
- 200 g niepalonej kaszy gryczanej
- 1/2 główki czosnku
- 1,5 l wody mineralnej
Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀
Znajdziesz mnie również na Instagramie.
Pingback: Odchudzony żurek wielkanocny na kaszy gryczanej – Eat Me Fit Me! :)
Dziękuję za przepis. Zastanawiam się tylko czy zakwas po tygodniu powinien mieć specyficzny zapach (nie za przyjemny)? Nie wiem czy się nie zepsuł…