Sałatka warstwowa z rzodkiewką, kurczakiem i jajkami przepiórczymi

Sałatka warstwowa z rzodkiewką, kurczakiem i jajkami przepiórczymi

Czas poczuć wiosnę! Przed Wami kolorowa, świeża, pełna intensywnych, delikatnych smaków, a do tego pełna białka sałatka warstwowa z jajkami przepiórczymi.

Można się nią zajadać bez wyrzutów sumienia!

*Nie zapomnijcie śledzić nie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme

Wykonanie

  1. Jajka przepiórcze ugotuj na twardo – 4 minuty we wrzątku. Przelej zimną wodą, obierz, odłóż 8 sztuk do dekoracji a 10 posiekaj na kawałki.
  2. Rzodkiewki oczyść z liści i ogonków, umyj dokładnie i zetrzyj na tarce.
  3. Szczypior umyj i posiekaj.
  4. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę.
  5. Jogurt wymieszaj z chrzanem.
  6. W szklanej misce wyłóż na dno serek wiejski, posyp szczypiorkiem.
  7. Wysyp posiekane jajka.
  8. Wyłóż warstwę piersi kurczaka.
  9. Polej sosem jogurtowo – chrzanowym.
  10. Na wierzch przełóż starte rzodkiewki.
  11. Całość udekoruj jajkami przepiórczymi i wstaw do lodówki.
  12. Jeśli chcesz zrobić sałatkę na następny dzień, możesz to zrobić, ale przykryj ją szczelnie folią lub zrób bez ostatniej, rzodkiewkowej warstwy, bo rzodkiewki mogą zmienić kolor, gdy przygotujesz ją dużo wcześniej.

Składniki

  • 2 pęczki rzodkiewki
  • 18 jajek przepiórczych
  • 200 g wędzonej piersi z kurczaka
  • 200 g serka wiejskiego light
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka chrzanu

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Dodaj komentarz