Lekka sałatka ze szparagami, której bazą jest chrupiąca rukola. Do tego wędzony łosoś i sos cytrynowy oraz stonowana mozarella 🙂 Tylko 4 składniki, a taka kontaminacja smaków !
*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme
Wykonanie
Umyj szparagi, usuń zdrewniałe końcówki (jeśli je mają).
Wrzuć na lekko osolony wrzątek i gotuj przez 12 minut.
Delikatnie je wyjmij i odłóż na ręcznik papierowy.
Pokrój na kawałki o długości około 3 centymetrów.
Na talerzach rozłóż umytą rukolę.
Łososia pokrój na kawałki. zawiń w małe ruloniki i ułóż na talerzach. Możesz go też po prostu rozrzucić.
Mozarellę pokrój w słupki. Ułóż na sałatce.
Ułóż ugotowane szparagi.
Całość skrop sosem cytrynowym.
Składniki
pęczek zielonych szparagów
200 g rukoli
150 g wędzonego łososia
125 g mozarelli
Wykonanie
Sparz wrzątkiem cytrynę. Zetrzyj z niej trochę skórki.
Skórkę wymieszaj z jogurtem. Dodaj pół łyżeczki soku z cytryny.
Dodaj szczyptę soli i pieprzu.
Dodaj odrobinę miodu.
Wszystko dokładnie wymieszaj i polej po sałatce.
Składniki
125 g jogurtu 0%
pół łyżeczki soku z cytryny
skórka starta z 1/4 cytryny
pół łyżeczki miodu
szczypta soli
szczypta pieprzu – najlepiej białego
Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀