W sosie prawie holenderskim 🙂 Dlaczego „prawie”? Bo postanowiłam poszukać lżejszej i równie pysznej alternatywy tego sosu 🙂 Przygotowanie sałatki zajmuje chwilę, a zestawienie różnych smaków idealnie zaspokaja ochotę na coś pysznego, lekkiego i jednocześnie wyraźnego w smaku.
W moim przypadku również słonego 😉 Bo w upalne dni zupełnie nie mam ochoty na słodycze, a przy codziennych treningach mam niesamowitą potrzebę jedzenia słonych produktów. Pomysł na sałatkę zrodził się od dzikiej ochoty na szynkę Jamon Serrano i kupienia zielonych szparagów. Gdybym je zrobiła w sosie holenderskim, to byłoby idealnie, ale….. sos holenderski składa się głównie z masła i jajek, czyli do lekkich nie należy 🙂 A że szparagi idealnie komponują się z serami, to dość odważnie połączyłam je z sosem z dodatkiem gorgonzoli. Muszę przyznać, że połączenie baaaaardzo trafione, a całość doprowadza do szaleństwa kubki smakowe 🙂
*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme
Wykonanie Sałatka
- Umyj szparagi, usuń zdrewniałe końcówki (jeśli je mają).
- Wrzuć na lekko osolony wrzątek i gotuj przez 12 minut.
- Delikatnie je wyjmij i odłóż na ręcznik papierowy.
- Odetnij kilka główek (do udekorowania talerzy), a resztę pokrój na kawałki o długości około 3 centymetrów.
- Na talerzach rozsyp umyty szpinak (większość dostępnych w sprzedaży jest już umyta przed paczkowaniem).
- Rozłóż kawałki szynki na szpinaku – plastry możesz porozrywać na mniejsze kawałki lub możesz przeciąć je wzdłuż plastra i zwinąć ruloniki.
- Wyłóż szparagi.
- Posyp orzeszkami piniowymi.
- Sos możesz podać oddzielnie w małej salaterce.
Składniki Sałatka
- pęczek zielonych szparagów
- 100 g szynki suszonej np. jamon serrano
- 150 g szpinaku baby
- 50 g orzeszków piniowych
Wykonanie Sos
- Wyciśnij sok z cytryny.
- Do małego rondelka wlej mleko, podgrzewaj je na bardzo małym ogniu.
- Dodaj pokrojoną na kawałki gorgonzolę i mieszaj aż do rozpuszczenia.
- Podgrzewaj do momentu, gdy sos będzie miał gładką, gęstą konsystencję.
- Zdejmij z ognia, dodaj sok z cytryny, pieprz i sól. Wymieszaj.
- Przelej do małej miseczki i pozwól mu wystygnąć przed podaniem.
Składniki Sos
- 50 g gorgonzoli
- 100 ml mleka 0.5% tłuszczu
- pół łyżeczki soku z cytryny
- szczypta białego pieprzu
- szczypta soli