Sałatka ze szpinakiem, zielonymi szparagami, suszoną szynką i orzeszkami piniowymi

Sałatka ze szpinakiem, zielonymi szparagami, suszoną szynką i orzeszkami piniowymi

W sosie prawie holenderskim 🙂 Dlaczego „prawie”? Bo postanowiłam poszukać lżejszej i równie pysznej alternatywy tego sosu 🙂 Przygotowanie sałatki zajmuje chwilę, a zestawienie różnych smaków idealnie zaspokaja ochotę na coś pysznego, lekkiego i jednocześnie wyraźnego w smaku.

W moim przypadku również słonego 😉 Bo w upalne dni zupełnie nie mam ochoty na słodycze, a przy codziennych treningach mam niesamowitą potrzebę jedzenia słonych produktów. Pomysł na sałatkę zrodził się od dzikiej ochoty na szynkę Jamon Serrano i kupienia zielonych szparagów. Gdybym je zrobiła w sosie holenderskim, to byłoby idealnie, ale….. sos holenderski składa się głównie z masła i jajek, czyli do lekkich nie należy 🙂 A że szparagi idealnie komponują się z serami, to dość odważnie połączyłam je z sosem z dodatkiem gorgonzoli. Muszę przyznać, że połączenie baaaaardzo trafione, a całość doprowadza do szaleństwa kubki smakowe 🙂

*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme

Wykonanie Sałatka

  1. Umyj szparagi, usuń zdrewniałe końcówki (jeśli je mają).
  2. Wrzuć na lekko osolony wrzątek i gotuj przez 12 minut.
  3. Delikatnie je wyjmij i odłóż na ręcznik papierowy.
  4. Odetnij kilka główek (do udekorowania talerzy), a resztę pokrój na kawałki o długości około 3 centymetrów.
  5. Na talerzach rozsyp umyty szpinak (większość dostępnych w sprzedaży jest już umyta przed paczkowaniem).
  6. Rozłóż kawałki szynki na szpinaku – plastry możesz porozrywać na mniejsze kawałki lub możesz przeciąć je wzdłuż plastra i zwinąć ruloniki.
  7. Wyłóż szparagi.
  8. Posyp orzeszkami piniowymi.
  9. Sos możesz podać oddzielnie w małej salaterce.

Składniki Sałatka

  • pęczek zielonych szparagów
  • 100 g szynki suszonej np. jamon serrano
  • 150 g szpinaku baby
  • 50 g orzeszków piniowych

Wykonanie Sos

  1. Wyciśnij sok z cytryny.
  2. Do małego rondelka wlej mleko, podgrzewaj je na bardzo małym ogniu.
  3. Dodaj pokrojoną na kawałki gorgonzolę i mieszaj aż do rozpuszczenia.
  4. Podgrzewaj do momentu, gdy sos będzie miał gładką, gęstą konsystencję.
  5. Zdejmij z ognia, dodaj sok z cytryny, pieprz i sól. Wymieszaj.
  6. Przelej do małej miseczki i pozwól mu wystygnąć przed podaniem.

Składniki Sos

  • 50 g gorgonzoli
  • 100 ml mleka 0.5% tłuszczu
  • pół łyżeczki soku z cytryny
  • szczypta białego pieprzu
  • szczypta soli

 

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Dodaj komentarz