…. którym można zajadać się niemal bezkarnie 🙂 Oprócz tego smakuje obłędnie i nawet najbardziej wysublimowani znawcy słodyczy nie rozpoznają, że do jego zrobienia została użyta fasola! Do tego jest to ciasto bez mąki i cukru i jest tak delikatne, że po prostu rozpływa się w ustach.
Ten rewelacyjny przepis pochodzi z bloga Wiem Co Jem *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme
Wykonanie
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- Fasolę przesyp do durszlaka i dokładnie przepłucz.
- Przesyp do dużej miski, dodaj jajka i całość zblenduj na gładką masę.
- Dodaj olej, banany, kakao, sodę i ksylitol i całość miksuj nawet do 10 minut – chodzi o dokładne rozprawienie się z fasolą – dzięki temu będzie zupełnie niewyczuwalna w cieście.
- Przygotuj 2 keksówki (ciasto będzie niskie jak brownie) lub jedną blaszkę – wtedy będzie mu bliżej do babki czekoladowej. Wyłóż je papierem do pieczenia.
- Ciasto przelej do blaszek i wstaw do piekarnika na około 50 minut. Jeśli lubisz mokre brownie – możesz wyjąć ciasto już po około 40 minutach. Jeśli wolisz bardziej suchą wersję możesz je trzymać w piekarniku nawet 60 minut.
- Ciasto przestudź i polej polewą.
- Wstaw do lodówki i podawaj schłodzone.
Składniki
- 4 jajka
- 2 banany
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 3 łyżki kakao o obniżonej zawartości tłuszczu
- 3/4 szklanki ksylitolu
- 1,5 łyżeczki sody lub proszku do pieczenia
- 3 łyżki oleju kokosowego lub rzepakowego
Wykonanie
- W małym garnuszku rozgrzej mleko i rozpuść w nim czekoladę.
- Dodaj kakao i ksylitol i wszystko dokładnie wymieszaj.
- Polej po przestudzonym cieście.
Składniki
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1/4 szklanki mleka
- 2 czubate łyżki kakao
- płaska łyżeczka ksylitolu