Domowe lody śmietankowe z solonym karmelem i orzechami – przepis na lody, które zrobi każdy

Domowe lody śmietankowe z solonym karmelem i orzechami – przepis na lody, które zrobi każdy

To chyba jedne z najlepszych lodów jakie jadłam w życiu! Serio! One są po prostu obłędne 🙂

Zrobisz je bez użycia maszyny do robienia lodów, a wychodzą kremowe, idealnie miękkie, studzą i rozpalają zmysły jednocześnie. Rozpieszczają kubki smakowe – są słodkie, momentami słone, niesamowicie śmietankowe i momentami chrupiące dzięki dodaniu orzechów.

Oczywiście do dietetycznych nie należą, ale przynajmniej można mieć pewność, że nie zawierają żadnych dodatków typu spulchniacze itp.

*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme

Wykonanie

  1. Jeśli masz możliwość – to rozłóż przygotowanie lodów na dwie części. Dzień wcześniej przygotuj sobie mleko kondensowane – tak można je zrobić samemu w domu w bardzo prosty sposób.
  2. Mleko zagotuj w garnuszku odpornym na przypalenia. Dodaj ziarenka wanilii.
  3. Wsyp cukier, wymieszaj dokładnie, aż cukier się całkowicie rozpuści.
  4. Pozwól mleku znów się zagotować, po czym zmniejsz ogień do minimum i gotuj przez ok 45 minut. Zamieszaj je co jakiś czas.
  5. Po 45 minutach powstanie mleko skondensowane – teraz wystarczy je przelać do słoika, ostudzić a potem wstawić na noc do lodówki.
  6. Przeskocz do punku z karmelem – trzeba go zrobić też trochę wcześniej, żeby mógł przestygnąć.
  7. Posiekaj orzechy lub migdały na kawałki. Jeśli dodajesz białą czekoladę to też ją posiekaj.
  8. Do dużej miski wlej schłodzoną śmietankę 36% i ubij ją mikserem.
  9. Mikser odstaw, dodaj do ubitej śmietany mleko skondensowane i dokładnie wymieszaj łyżką.
  10. Przygotuj pojemnik, w którym zamrozisz lody – wlej do niego połowę masy śmietanowo-mlecznej, potem rozprowadź łyżką połowę karmelu i posyp połową orzechów.
  11. Wlej pozostałą część masy, polej resztą karmelu i posyp orzeszkami.
  12. Teraz wystarczy wstawić lody do zamrażarki na całą noc albo na kilka godzin.

Składniki

  • mleko 2% – 700 ml
  • śmietana 36 % – 500 ml
  • 300 g cukru (można dać mniej)
  • 1 laska wanilii
  • 120 g uprażonych, posiekanych orzechów nerkowca lub ziemnych
  • opcjonalnie 50 g białej czekolady

Wykonanie

  1. A teraz zabawa z karmelem – rozpuść w garnku lub na patelni cukier – po prostu go wsyp i na małym ogniu pozwól mu się powoli rozpuszczać.
  2. Gdy cały zamieni się w syro i zacznie lekko zmieniać barwę na jasny brąz dodaj ostrożnie  masło.
  3. Zwiększ ogień i gotuj, mieszając przez ok 10 minut, aż do powstania brązowego, gęstego syropu.
  4. Zdejmij z ognia, od razu wlej śmietankę i wymieszaj.
  5. Jeśli powstanie Ci karmelowy „lizak” to pozwól mu ostygnąć. Po czym powoli podgrzewaj mieszając ponownie – wszystko powinno się idealnie ponownie rozpuścić.
  6. Zostaw do ostygnięcia i wstaw do lodówki. Możesz dodać 2 szczypty soli, jeśli nie używasz solonych orzeszków.

Składniki KARMEL

  • 120 g cukru
  • 80 g masła
  • 150 ml śmietanki 36%
  • 2 szczypty soli morskiej jeśli nie używasz solonych orzechów

 

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Dodaj komentarz