To chyba jedne z najlepszych lodów jakie jadłam w życiu! Serio! One są po prostu obłędne 🙂
Zrobisz je bez użycia maszyny do robienia lodów, a wychodzą kremowe, idealnie miękkie, studzą i rozpalają zmysły jednocześnie. Rozpieszczają kubki smakowe – są słodkie, momentami słone, niesamowicie śmietankowe i momentami chrupiące dzięki dodaniu orzechów.
Oczywiście do dietetycznych nie należą, ale przynajmniej można mieć pewność, że nie zawierają żadnych dodatków typu spulchniacze itp.
*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme
Wykonanie
- Jeśli masz możliwość – to rozłóż przygotowanie lodów na dwie części. Dzień wcześniej przygotuj sobie mleko kondensowane – tak można je zrobić samemu w domu w bardzo prosty sposób.
- Mleko zagotuj w garnuszku odpornym na przypalenia. Dodaj ziarenka wanilii.
- Wsyp cukier, wymieszaj dokładnie, aż cukier się całkowicie rozpuści.
- Pozwól mleku znów się zagotować, po czym zmniejsz ogień do minimum i gotuj przez ok 45 minut. Zamieszaj je co jakiś czas.
- Po 45 minutach powstanie mleko skondensowane – teraz wystarczy je przelać do słoika, ostudzić a potem wstawić na noc do lodówki.
- Przeskocz do punku z karmelem – trzeba go zrobić też trochę wcześniej, żeby mógł przestygnąć.
- Posiekaj orzechy lub migdały na kawałki. Jeśli dodajesz białą czekoladę to też ją posiekaj.
- Do dużej miski wlej schłodzoną śmietankę 36% i ubij ją mikserem.
- Mikser odstaw, dodaj do ubitej śmietany mleko skondensowane i dokładnie wymieszaj łyżką.
- Przygotuj pojemnik, w którym zamrozisz lody – wlej do niego połowę masy śmietanowo-mlecznej, potem rozprowadź łyżką połowę karmelu i posyp połową orzechów.
- Wlej pozostałą część masy, polej resztą karmelu i posyp orzeszkami.
- Teraz wystarczy wstawić lody do zamrażarki na całą noc albo na kilka godzin.
Składniki
- mleko 2% – 700 ml
- śmietana 36 % – 500 ml
- 300 g cukru (można dać mniej)
- 1 laska wanilii
- 120 g uprażonych, posiekanych orzechów nerkowca lub ziemnych
- opcjonalnie 50 g białej czekolady
Wykonanie
- A teraz zabawa z karmelem – rozpuść w garnku lub na patelni cukier – po prostu go wsyp i na małym ogniu pozwól mu się powoli rozpuszczać.
- Gdy cały zamieni się w syro i zacznie lekko zmieniać barwę na jasny brąz dodaj ostrożnie masło.
- Zwiększ ogień i gotuj, mieszając przez ok 10 minut, aż do powstania brązowego, gęstego syropu.
- Zdejmij z ognia, od razu wlej śmietankę i wymieszaj.
- Jeśli powstanie Ci karmelowy „lizak” to pozwól mu ostygnąć. Po czym powoli podgrzewaj mieszając ponownie – wszystko powinno się idealnie ponownie rozpuścić.
- Zostaw do ostygnięcia i wstaw do lodówki. Możesz dodać 2 szczypty soli, jeśli nie używasz solonych orzeszków.
Składniki KARMEL
- 120 g cukru
- 80 g masła
- 150 ml śmietanki 36%
- 2 szczypty soli morskiej jeśli nie używasz solonych orzechów