Sałatka z truskawkami, mozzarellą i ziołami

Sałatka z truskawkami, mozzarellą i ziołami

Tym razem z przymrużeniem oka podeszłam do mojego letniego ulubieńca – sałatki caprese, która świetnie sprawdza się w upalne dni i ochładza nieco organizm i zmysły 🙂 Jest to już ostatni dzwonek na polskie truskawki – korzystajmy z tego czasu!

Propozycja jest bardzo prosta – bazą sałatki nadal są pomidory – ja użyłam moich ukochanych żółtych pomidorków koktajlowych, dodałam mozzarellę pokrojoną w drobną kostkę oraz liście świeżej bazylii. Całość urozmaicają słodkie truskawki i wyrazista, lekko gorzka rukola. Żeby dopełnić symfonię smaków całość polałam sosem glassa aceto balsamico, czyli popularnie zwanym sosem balsamicznym – jak go zrobić samemu dowiecie się z tego przepisu.

GLASSA ACETO BALSAMICO jest bardzo gęstym sosem, w konsystencji niemalże syropem ze zredukowanego octu balsamicznego, czasem z dodatkiem octu z czerwonego wina, soli i pieprzu, który jest często używany w restauracjach do zdobienia potraw. Można kupić gotowy lub zrobić go samemu.

*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme

Wykonanie SAŁATKA

  1. Umyj bazylię, poodrywaj z niej listki i wyłóż na ręcznik papierowy do wyschnięcia.
  2. Umyj rukolę.
  3. Truskawki i pomidorki umyj i pokrój na połówki.
  4. Mozzarellę pokrój w drobną kostkę.
  5. Wszystkie składniki wyłóż na talerze, posyp czarnym pieprzem.
  6. Całość polej sosem tuż przed podaniem.

Składniki SAŁATKA

  • 300 g truskawek
  • pęczek świeżej bazylii
  • 100 g rukoli
  • 2 kulki mozzarelli
  • 250 g pomidorów lub pomidorków koktajlowych
  • pieprz
  • no i oczywiście sos

Wykonanie SOS GLASSA ACETO BALSAMICO

  1. Na małą patelnię lub do niewielkiego garnuszka wlej ocet balsamiczny.
  2. Gotuj na dużym ogniu aż odparuje połowa objętości.
  3. Na koniec dodaj szczyptę soli i pieprzu.
  4. Możesz dodać też łyżeczkę cukru trzcinowego, jeśli lubisz słodkawe sosy.

Składniki SOS

  • 100 ml octu balsamicznego
  • odrobina soli i pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego (opcjonalnie)

 

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Dodaj komentarz