Lato w pełni! Dzięki temu jakoś naturalnie wychodzi nam jedzenie lżejszych dań. Mamy też mniej czasu i chęci na gotowanie – w końcu warto wykorzystać pogodę i aktywnie spędzać czas na zewnątrz! Dlatego mam coś dla leniwych i zabieganych 😊
Koreczki z krewetek, szpinaku i pomidorków z pysznym sosem cudownie pachnącym bazylią 😊
W wersji bardzo dietetycznej bazylię miksujemy z jogurtem i odrobina musztardy, w wersji mniej dietetycznej bazylię możecie zblendować z dobrej jakości oliwą i odrobiną parmezanu – odlot gwarantowany 😊
*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme
Wykonanie SOS
Oderwij listki bazylii od bałązek, przepłucz je i osusz na ręczniku papierowym.
Wszystkie składniki wrzuć do misy blendera i zmiksuj na gładka masę.
Składniki SOS
1 doniczka/pęczek bazylii
2- 3 łyżki jogurtu greckiego lub oliwy z oliwek
1 płaska łyżeczka musztardy
½ małego ząbka czosnku
½ łyżeczki soku z cytryny
Szczypta soli
Szczypta cukru trzcinowego
Szczypta pieprzu czarnego
opcjonalnie 1 łyżka tartego parmezanu
Wykonanie KORECZKI
Pomidorki i szpinak umyj, osusz na ściereczce.
Na patelni rozgrzej odrobinę masła.
Wrzuć krewetki i smaż przez dosłownie 2-3 minuty.
W międzyczasie wlej na patelnię 2 łyżki białego wina i posyp wszystko szczyptą soli.
Na wykałaczkę nałóż liść szpinaku, nadziej krewetkę, a całość dociśnij pomidorkiem koktajlowym.
Podawaj razem z sosem bazyliowym.
Składniki
około 20 krewetek
około 20 pomidorków koktajlowych
2 garście szpinaku typu baby
odrobina masła
odrobina białego wina lub soku z cytryny
szczypta soli
Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀