Kiedy dopada mnie ochota na pełne owoców śniadanie, takie leniwe, któremu towarzyszy kubek dobrej kawy, to pierwsza myśl to naleśniki z owocami. Tym razem jednak sięgnęłam po odżywkę białkową, żeby stworzyć nie tylko słodkie, ale i sycące śniadanie na dłuuuuugi dzień, pełen pracy, treningów, spotkań 🙂
*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme
Wykonanie
- Zblenduj płatki owsiane górskie na „mąkę”
- Wymieszaj z mąką kokosową, proszkiem do pieczenia i odżywką białkową.
- Oddziel białka od żółtek, do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywna pianę.
- Brzoskwinię obierz i pokrój na bardzo drobne kawałki.
- Zmiksuj jogurt z żółtkami jajek, brzoskwinią i zmieszanymi sypkimi składnikami (mąka, proszek, odżywka).
- Dodaj białka jajek i miksuj dosłownie przez kilka sekund.
- Na rozgrzaną patelnie teflonową lub posmarowaną odrobiną oleju kokosowego wykładaj masę w kształcie okrągłych placków.
- Smaż na małym ogniu około 3-4 minuty, następnie przewróć i smaż z drugiej strony kolejne 3 minuty.
- Delikatnie zdejmij z patelni i posyp zmielonym ksylitolem.
Składniki
- 3 jajka (150 g)
- jogurt grecki 4% tłuszczu (200 G)
- 1 bardzo dojrzała brzoskwinia (150 g)
- 50 g mąki kokosowej lub pszennej
- 50 g odżywki czekoladowej
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g płatków owsianych górskich
- odrobina zmielonego ksylitolu do posypania placków
- oraz owoce (ok. 250 g) do dekoracji – np. brzoskwinie, figi, maliny
Z okazji 10 urodzin Cafissimo dostałam od Tchibo ekspres do kawy, by móc świętować #URODZINYCAFISISMO 😀 Dziękuję! Kawa z kapsułek jest naprawdę spoko! A zapach, który się unosi w kuchni po prostu nieziemski 🙂