Pomysł na prosty, lekkostrawny deser, bez mleka i bez cukru – cukier zastępują aromatyczne, pieczone jabłka i sok malinowy.
Kasza manna ugotowana na wodzie może być też świetnym pomysłem na posiłek dla małych dzieci, nawet niemowląt, osób z problemami żołądkowymi, czy przy zatruciach a nawet dla osób będących na ścisłej diecie po pobycie w szpitalu.
Co do dodatków – oczywiście można dosłodzić kaszę cukrem lub ksylitolem, ale jeśli dodacie pieczone jabłka i sok malinowy tak, jak w przepisie, to nadal danie będzie przepysznym deserem.
Z innych kwestii – do kupienia jest kasza manna tradycyjna i błyskawiczna, więc wróćcie uwagę, którą macie w spiżarni i dostosujcie długość gotowania do tej podanej na opakowaniu ;p
*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme
Wykonanie
- Zacznijmy od dodatków – wybierz w sklepie 3 piękne, twarde jabłka. Umyj jabłka, ułóż w piekarniku na papierze do pieczenia i piecz około 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.
- W niedużym garnku zagotuj wodę, wsyp kaszę i gotuj na małym ogniu, delikatnie mieszając przez kilka minut (sprawdź jakiej kaszy użyłaś/ użyłeś). Kasza będzie ugotowana, gdy spęcznieje i będzie lekko bulgotać.
- Zdejmij kaszę mannę z ognia i przykryj garnek folią aluminiową lub pokrywką (zapobiegnie to powstaniu kożucha).
- Gdy jabłka się upieką, wykrój z nich gniazda nasienne i obierz je ze skórki. Powinny być upieczone na tyle, że w zasadzie po upieczeniu są już musem w skórce 😊
- Przekładaj kaszę manną do słoiczków na zmianę z musem z pieczonym jabłkiem i sosem malinowym. Ostatnią warstwą niech będą pieczone jabłka posypane szczyptą cynamonu.
Składniki
- 200 ml wody
- 5 pełnych łyżek kaszy manny
- 3 duże jabłka (np. kortland lub lobo) wcześniej upieczone
- sok malinowy – około 2-3 łyżki
- odrobina cynamonu (opcjonalnie)