Wiecie za co najbardziej kocham lody? Ja ich kremową konsystencję i to, jak cudownie rozpływają się w ustach. Sklepowe lody są oczywiście puszyste, ale często jest to zasługa nie napowietrzenia, zaś różnych dziwnych składników :/ Jak robić domowe lody, żeby były puszyste a nie zamarzały na kamień? Oczywiście warunkiem podstawowym jest dobre napowietrzenie masy, drugim jest jej skład – im bardziej tłusta, tym łatwiej osiągnąć kremowość. Ważna jest też temperatura składników – im zimniejsze, tym łatwiej jest to zrobić.
Przepis na lody zawiera kilka składników, ale w zasadzie możecie je zrobić tylko z dwóch składników – daktyli i tłustego mleczka kokosowego – będą równie słodkie i kremowe 🙂 Może Was też ponieść fantazja i przy pomocy swoich ulubionych produktów nadać inny smak lodom – kakao zamieni je w lody czekoladowe, masło orzechowe lub tahini w lody orzechowe, ziarenka wanilii w waniliowe, można też dodać trochę przyprawy piernikowej i cynamonu i zrobić lody piernikowe!
*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme
Wykonanie
- Wstaw mleczko kokosowe do lodówki.
- Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na 30 minut. Następnie odlej wodę.Wystudź je.
- Schłodzone mleczko kokosowe ubijaj mikserem przez 3-4 minuty.
- Wrzuć do niego daktyle i tym razem blenduj przez 3-4 minuty.
- Pod koniec dodaj masło orzechowe lub awokado – blenduj jeszcze przez chwilę, dosyp płaską łyżeczkę kakao, ewentualnie szczyptę soli i wszystko zdblenduj na gładką masę.
- Przelej masę do pojemnika i wstaw do zamrażarki. Przykryj pojemnik, żeby nie wpuścić do napowietrzonej masy powietrza z zamrażarki (możesz użyć folii aluminiowej).
- Po godzinie zajrzyj do lodów i przemieszaj je łyżką. Powtórz zabawę jeszcze ze 2-4 razy.
- Po około 6 godzinach lody powinny mieć już właściwą, zmrożoną konsystencję.
- Posyp je wiórkami i delektuj się na zdrowie 😊
Składniki (porcja dla dwóch osób)
- 15 suszonych daktyli
- puszka schłodzonego mleka kokosowego (400 ml)
- łyżka masła orzechowego lub ½ bardzo dojrzałego awokado
- 1 plaska łyżeczka kakao
- opcjonalnie szczypta soli
- opcjonalnie wiórki kokosowe do posypania