Macie ochotę na coś lekkiego, chrupiącego, owocowego? Sałatka, która rozpieści kubki smakowe swą owocową różnorodnością, a do tego wszystko polane zostało malinowo-musztardowym sosem zamiast klasycznego dressingu.
Całość uzupełnia gorzka rukola, aromatyczna, kremowa i słona gorgonzola oraz chrupiące, słodkawe orzeszki piniowe po to, żeby każdy kubek smakowy odczuł to, co powinien odczuć : )
Jeszcze tylko pytanie – czy jesteście fanami sosu musztardowo-miodowego? Jeśli tak, to spróbujcie kombinacji maliny, miód i musztarda 😀 Myślę, że zakochacie się w niej tak, jak i ja 🙂 Jako sos do sałatek – po prostu obłędne połączenie!
Sos jest oczywiście tylko uzupełnieniem przedstawionego na zdjęciu kulinarnego szaleństwa – sałatki, która spokojnie może stanąć na podium, gdy ma się ochotę na jedzenie, które uszczęśliwia i zaspokaja ochotę na „coś dobrego”. Oddajcie się śmiało tej fuzji smaków i kolorów 🙂 Na zdrowie!
*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme
Wykonanie SAŁATKA
- Umyj rukolę i rozłóż ją na talerzach.
- Umyj figi, odkrój twarde ogonki. Figi pokrój je na ósemki. Rozłóż na rukoli.
- Umyj borówki, maliny i jeżyny i rozrzuć je na rukoli.
- Gorgonzolę pokrój w niedużą kostkę i porozrzucaj jej kawałki równomiernie na sałatce.
- Posyp orzeszkami piniowymi lub ziarnami słonecznika.
Składniki SAŁATKA
- 100 g rukoli
- 250 g malin (w tym 1 garść do dresingu)
- 4 figi (opcjonalnie)
- 50 g orzeszków piniowych lub obranych pistacji, ewentualnie prażonego słonecznika
- garść jeżyn
- 100 g borówek amerykańskich
- 100 g sera typu gorgonzola
Wykonanie SOS MALINOWO-MUSZTARDOWY
- Umyj garść malin, zmiksuj je, przeciśnij przez sitko, żeby pozbyć się nasionek lub zostaw w wersji z nasionkami.
- Zmiksuj miąższ ze szczyptą soli i pieprzu, odrobiną miodu, musztardą i łyżką wody. Jeśli sos jest zbyt gęsty – dodaj jeszcze odrobinę wody.
- Następnie polej sosem sałatkę i chrup na zdrowie 🙂
Składniki SOS MALINOWO-MUSZTARDOWY
- 2-3 łyżki musu z malin
- 1-2 łyżki wody mineralnej
- 1 i 1/2 łyżeczki ostrej musztardy
- łyżeczka miodu (opcjonalnie)
- szczypta soli
- szczypta białego pieprzu