Kolacja w ananasie? Prosty przepis na trochę rozgrzewających zmysły, egzotycznych smaków

Kolacja w ananasie? Prosty przepis na trochę rozgrzewających zmysły, egzotycznych smaków

Egzotyka w aromacie, kolorach, wyglądzie i w końcu w smaku jest mile widziana, gdy za oknem na dobre rozgościł się szary grudzień. Jeśli ostatnio tak jak ja macie dziką ochotę na zostawanie w domu i rozpieszczanie się pysznym jedzeniem, to wypróbujcie ten pomysł na kolację w ananasie 🙂

Baza to oczywiście ananas w wydaniu dość pikantnym, trochę łagodności wprowadza makaron sojowy, a cały urok potrawy skrywa się w mieszance aromatycznych przypraw i chrupiących orzeszkach piniowych. W zależności od nastroju możecie przygotować to danie bez białkowych dodatków lub dodać coś ekstra np. krewetki lub pierś z kurczaka – oba składniki świetnie się komponują z egzotycznym ananasem 🙂

*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme

Wykonanie

  1. Zagotuj wodę w garnku, wrzuć makaron sojowy i gotuj przez 3 minuty. A następnie szybko odcedź na sitku i przelej zimną wodą.
  2. Ananasa przekrój na pół a potem wytnij nożem cały środek, uważając, żeby nie uszkodzić „miseczki”.
  3. W wykrojonego miąższu wytnij i odrzuć twardą część – pozostały, miękki miąższ pokrój w dość drobną kostkę.
  4. Zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami imbir i 3 ząbki czosnku.
  5. Cebulę posiekaj bardzo drobno.
  6. W miseczce wymieszaj składniki sosu – starty imbir i czosnek, posiekaną cebulę, 2 łyżki cukru trzcinowego, 2 łyżki soku z limonki, sok z pomarańczy, chilli, kumin, kolendrę, kurkumę. sos rybny, sól i 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej.
  7. Na patelni lub w woku roztop olej kokosowy, wrzuć ananasa i jeśli dodajesz krewetki lub kurczaka to wrzuć je też na patelnię. Smaż około minuty.
  8. Wlej sos i gotuj kolejne 4 minuty co jakiś czas mieszając.
  9. Dodaj makaron i smaż jeszcze przez 4 minuty.
  10. Całość przełóż do połówek ananasa.
  11. Danie posyp orzeszkami piniowymi i posiekaną kolendrą.

Składniki

  • 1 duży ananas
  • 2 dymki
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • sok z 1 pomarańczy
  • 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki posiekanej chili – możesz zmniejszyć ilość lub pominąć, jeśli nie lubisz pikantnych dań
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • szczypta kuminu
  • szczypta mielonej kolendry
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżka sosu rybnego (opcjonalnie) lub mała szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 100 g makaronu sojowego (wstążki 3-5 mm) – może być też ryżowy
  • do posypania 3 łyżki orzeszków piniowych
  • opcjonalnie 8 krewetek (wcześniej obranych i oczyszczonych) albo 1/2 piersi z kurczaka pokrojonej w małą kostkę
  • pół pęczka kolendry do posypania

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Dodaj komentarz