Egzotyka w aromacie, kolorach, wyglądzie i w końcu w smaku jest mile widziana, gdy za oknem na dobre rozgościł się szary grudzień. Jeśli ostatnio tak jak ja macie dziką ochotę na zostawanie w domu i rozpieszczanie się pysznym jedzeniem, to wypróbujcie ten pomysł na kolację w ananasie 🙂
Baza to oczywiście ananas w wydaniu dość pikantnym, trochę łagodności wprowadza makaron sojowy, a cały urok potrawy skrywa się w mieszance aromatycznych przypraw i chrupiących orzeszkach piniowych. W zależności od nastroju możecie przygotować to danie bez białkowych dodatków lub dodać coś ekstra np. krewetki lub pierś z kurczaka – oba składniki świetnie się komponują z egzotycznym ananasem 🙂
*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme
Wykonanie
Zagotuj wodę w garnku, wrzuć makaron sojowy i gotuj przez 3 minuty. A następnie szybko odcedź na sitku i przelej zimną wodą.
Ananasa przekrój na pół a potem wytnij nożem cały środek, uważając, żeby nie uszkodzić „miseczki”.
W wykrojonego miąższu wytnij i odrzuć twardą część – pozostały, miękki miąższ pokrój w dość drobną kostkę.
Zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami imbir i 3 ząbki czosnku.
Cebulę posiekaj bardzo drobno.
W miseczce wymieszaj składniki sosu – starty imbir i czosnek, posiekaną cebulę, 2 łyżki cukru trzcinowego, 2 łyżki soku z limonki, sok z pomarańczy, chilli, kumin, kolendrę, kurkumę. sos rybny, sól i 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej.
Na patelni lub w woku roztop olej kokosowy, wrzuć ananasa i jeśli dodajesz krewetki lub kurczaka to wrzuć je też na patelnię. Smaż około minuty.
Wlej sos i gotuj kolejne 4 minuty co jakiś czas mieszając.
Dodaj makaron i smaż jeszcze przez 4 minuty.
Całość przełóż do połówek ananasa.
Danie posyp orzeszkami piniowymi i posiekaną kolendrą.
Składniki
1 duży ananas
2 dymki
2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki soku z limonki
sok z 1 pomarańczy
2 łyżeczki świeżo startego imbiru
3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki posiekanej chili – możesz zmniejszyć ilość lub pominąć, jeśli nie lubisz pikantnych dań
1/2 łyżeczki kurkumy
szczypta kuminu
szczypta mielonej kolendry
2 łyżki oleju kokosowego
1 łyżka sosu rybnego (opcjonalnie) lub mała szczypta soli
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
100 g makaronu sojowego (wstążki 3-5 mm) – może być też ryżowy
do posypania 3 łyżki orzeszków piniowych
opcjonalnie 8 krewetek (wcześniej obranych i oczyszczonych) albo 1/2 piersi z kurczaka pokrojonej w małą kostkę
pół pęczka kolendry do posypania
Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀