Tym razem dość nietypowy przepis, bo „danie” zawiera % 😛
Wiecie już, że jestem wielką fanką kokosa i wszystkiego, co ma ten smak lub zapach, a że zbliżają się święta to jest to idealny moment, żeby przygotować domowy likier kokosowy.
Jest delikatnie słodki, kremowy, o łagodnym smaku, a jego największym atutem jest oczywiście kokosowy aromat! 😊 No i prostota wykonania 😊
Jedyny minus to fakt, że trzeba zaplanować jego przygotowanie trochę wcześniej – wiórki powinny „moczyć” się w wódce około 1 tygodnia, a najlepiej przez około 2 tygodnie.
*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme
Wykonanie
- Wsyp wiórki kokosowe do dużego, najlepiej litrowego słoika.
- Zalej je wódką i zakręć słoik. Wstaw do lodówki na ok. 1- 2 tygodnie.
- Raz dziennie potrząśnij słoikiem.
- Gdy już minie tydzień trzeba odcisnąć bardzo dokładnie wiórki z alkoholu. Możesz do tego użyć gazy, pieluchy tetrowej lub dzbanka/zaparzacza z tłokiem w środku, który też pozwoli odcisnąć alkohol z wiórek.
- Wykładaj wiórki partiami i dokładnie odciskaj – tak będzie zdecydowanie łatwiej niż wszystkie na raz.
- Wódkę kokosową wymieszaj z mlekiem skondensowanym słodzonym i niesłodzonym. Likier przelej do butelki lub szklanego naczynia i zakręcić.
- Wstaw do lodówki, bo najlepiej smakuje schłodzony.
Składniki
- 200g wiórków kokosowych
- 500ml wódki
- 500ml mleka skondensowanego słodzonego
- 500ml mleka skondensowanego niesłodzonego
Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀
Znajdziesz mnie również na Instagramie.