Prosty przepis na domowy likier o smaku kokosowym

Prosty przepis na domowy likier o smaku kokosowym

Tym razem dość nietypowy przepis, bo „danie” zawiera % 😛

Wiecie już, że jestem wielką fanką kokosa i wszystkiego, co ma ten smak lub zapach, a że zbliżają się święta to jest to idealny moment, żeby przygotować domowy likier kokosowy.

Jest delikatnie słodki, kremowy, o łagodnym smaku, a jego największym atutem jest oczywiście kokosowy aromat! 😊 No i prostota wykonania 😊

Jedyny minus to fakt, że trzeba zaplanować jego przygotowanie trochę wcześniej – wiórki powinny „moczyć” się w wódce około 1 tygodnia, a najlepiej przez około 2 tygodnie.

*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme

Wykonanie

  1. Wsyp wiórki kokosowe do dużego, najlepiej litrowego słoika.
  2. Zalej je wódką i zakręć słoik. Wstaw do lodówki na ok. 1- 2 tygodnie.
  3. Raz dziennie potrząśnij słoikiem.
  4. Gdy już minie tydzień trzeba odcisnąć bardzo dokładnie wiórki z alkoholu. Możesz do tego użyć gazy, pieluchy tetrowej lub dzbanka/zaparzacza z tłokiem w środku, który też pozwoli odcisnąć alkohol z wiórek.
  5. Wykładaj wiórki partiami i dokładnie odciskaj – tak będzie zdecydowanie łatwiej niż wszystkie na raz.
  6. Wódkę kokosową wymieszaj z mlekiem skondensowanym słodzonym i niesłodzonym. Likier przelej do butelki lub szklanego naczynia i zakręcić.
  7. Wstaw do lodówki, bo najlepiej smakuje schłodzony.

Składniki

  • 200g wiórków kokosowych
  • 500ml wódki
  • 500ml mleka skondensowanego słodzonego
  •  500ml mleka skondensowanego niesłodzonego

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

 

 

 

Tagi

Dodaj komentarz