Tym razem propozycja na ciasto, które zachwyca niemalże każdego, bo smakuje po prostu obłędnie!
Ciasto jest też świetną propozycją na świąteczny stół – możemy ugościć nim rodzinę przyjaciółki, poczęstować teściową, zanieść na imprezę i na bank ktoś poprosi o przepis. Takim ciastem poczęstowała mnie kiedyś moja przyjaciółka Ania i zakochałam się w nim od pierwszego gryza 🙂
Wypróbowałam przepis i czystym sumieniem przyznaje – przepis prosty, ciasto wychodzi i w smaku jest tak samo obłędne – słodkie, wilgotne, aromatyczne, z kawałkami orzechów włoskich i aksamitnym kremem. A do tego nikt nie rozpoznaje w nim marchewki, co jest dużą zaletą, gdy częstujemy nim mało otwartych na nowe smaki gości. Zresztą, prawie każdy prosi o dokładkę – lepszej rekomendacji nie trzeba. Pachnie przecudnie i fajnie wkomponuje się też w świąteczne wypieki (jeśli takie planujecie) – dzięki orzechom i obłędnemu aromatowi cynamonu. *Uwaga – ciasto na wyjątkowe okazje – do najlżejszych nie należy 😉 Przepis pochodzi z Kwestii Smaku
Wykonanie CIASTO
Ubij białka jajek na sztywną pianę, podaj żółtka i ponownie ubijaj przez dosłownie chwilkę.
Stopniowo dodawaj cukier i miksuj aż do momenty, gdy masa będzie lekko lśniąca i puszysta.
Bardzo powoli zacznij dolewać do ciasta olej miksując je nadal na wysokich obrotach.
Wyłącz mikser i dodaj startą marchewkę, pokrojonego w kostkę ananasa, posiekane orzechy, wiórki kokosowe.
Wszystko delikatnie wymieszaj.
W drugiej misce wymieszaj suche składniki: przesianą mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, sodę i odrobinę soli.
Dokładnie wymieszaj, tak, żeby soda i proszek do pieczenia zmieszały się z mąką.
Przesyp wszystko do miski z mokrymi składnikami i ponownie delikatnie wymieszaj.
Rozgrzej piekarnik do 150 stopni C.
Wyłóż papierem do pieczenia małą formę – kwadratową lub okrągłą (w oryginalnym przepisie: 21 cm x 21 cm lub o średnicy 24 cm).
Wstaw do piekarnika na 1 godzinę i piecz do tzn. suchego patyczka.
Składniki CIASTO
200 g drobno startej marchewki
50 g posiekanych orzechów włoskich
2 jajka
200 g cukru trzcinowego lub drobnego cukru
150 ml oleju roślinnego
50 g wiórków kokosowych
200 g mąki pszennej lub pełnoziarnistej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Opcjonalnie: 75 g drobno pokrojonego ananasa (świeżego lub z puszki)
Wykonanie KREM
Ubij serek razem z miękkim masłem.
Następnie dodawaj powoli cukier puder cały czas miksując.
Krem wstaw do lodówki, żeby sobie czekał na ciasto.
Gdy ciasto przestygnie przekrój je na 2 placki.
Krem podziej na 2 części.
Na pierwszy placek wyłóż 1/2 kremu i rozsmaruj.
Połóż 2 placek i znów rozsmaruj 1/2 kremu.
Na wierzchu możesz rozsypać orzechy włoskie, żurawinę, płatki migdałów i przyprószyć je cukrem pudrem.