Sięgam ostatnio coraz częściej po polskie odmiany typowych polskich owoców i warzyw. Odrywam na nowo ich smak i szukam niebanalnych zestawień, które robią trochę zamieszania i uwodzą kubki smakowe.
Kiedy na jesieni mój Tata zrywał do kartonów jabłka w naszym sadzie, to nie wierzyłam, że przetrwają do Bożego Narodzenia. Okazało się jednak, że trzymane w bardzo chłodnym miejscu poleżeć mogą baaaardzo długo <3 Jabłka bardzo starej odmiany – szara reneta – pochodzą z drzewa mającego ponad 100 lat i które całkiem nieźle się trzyma w naszym sadzie. A że miałam też ziemniaki z ekologicznej uprawy to postanowiłam coś z tym zrobić 🙂 Tak powstał sycący krem ziemniaczany z jabłkiem, w dość lekkiej, bezmięsnej wersji, chociaż kusiło mnie, żeby dodać chipsy lub skwareczki z wędzonego boczku. Jako dodatek powstały za to pieczone, aromatyczne i chrupiące chipsy z sezamu i parmezanu. Uwierzcie mi, że smakują obłędnie 🙂
*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme
Wykonanie
- Cebulę obierz z łupin i pokrój dość drobno.
- Obierz ze skórki ziemniaki i pokrój w kostkę wielkości 1cm.
- W dość dużym garnku o ciężkim dnie rozgrzej olej lub rozpuść masło.
- Wrzuć pokrojoną drobno cebulę i smaż na lekko złoty kolor.
- Wrzuć do garnka pokrojone w kostkę ziemniaki i smaż około minutę ciągle mieszając.
- Całość zalej bulionem i gotuj na małym ogniu.
- Dodaj łyżeczkę soku z cytryny.
- Umyj jabłka, obierz je i usuń z nich gniazda nasienne. Pokrój w kostkę i wrzuć do garnka.
- Gotuj wszystko przez około 15 minut.
- Zmiksuj zupę na gładki krem.
- Przelej do talerzy i posyp pietruszką.
Składniki
- 4 duże kwaśne jabłka (użyłam odmiany reneta szara) – 500g po obraniu
- 1 i 1/2 cebuli – 150 g
- 1 kg ziemniaków
- szczypta cukru
- szczypta czarnego pieprzu
- 2 łyżki masła lub oleju
- 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
- pęczek pietruszki do posypania
- łyżeczka soku z cytryny
Wykonanie
- Zetrzyj parmezan na tarce o średniej grubości oczkach.
- Dodaj 2 łyżki białego sezamu, 1 łyżkę oregano i 2 szczypty czarnego pieprzu.
- Wymieszaj wszystko razem.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia i nakładaj łyżką porcje tak, żeby powstawały bardzo płaskie koła o średnicy 4 cm. Dociśnij każde z nich.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 4-5 minut.
- Wyjmij z piekarnika i delikatnie wyłóż do wystudzenia.
Składniki
- 250 g parmezanu
- 2 łyżki białego sezamu
- 1 łyżka oregano
- 2 szczypty czarnego pieprzu