Krem ziemniaczany z jabłkiem z chrupiącymi parmezanowo – sezamowymi chipsami

Krem ziemniaczany z jabłkiem z chrupiącymi parmezanowo – sezamowymi chipsami

Sięgam ostatnio coraz częściej po polskie odmiany typowych polskich owoców i warzyw. Odrywam na nowo ich smak i szukam niebanalnych zestawień, które robią trochę zamieszania i uwodzą kubki smakowe.

Kiedy na jesieni mój Tata zrywał do kartonów jabłka w naszym sadzie, to nie wierzyłam, że przetrwają do Bożego Narodzenia. Okazało się jednak, że trzymane w bardzo chłodnym miejscu poleżeć mogą baaaardzo długo <3 Jabłka bardzo starej odmiany – szara reneta – pochodzą z drzewa mającego ponad 100 lat i które całkiem nieźle się trzyma w naszym sadzie. A że miałam też ziemniaki z ekologicznej uprawy to postanowiłam coś z tym zrobić 🙂 Tak powstał sycący krem ziemniaczany z jabłkiem, w dość lekkiej,  bezmięsnej wersji, chociaż kusiło mnie, żeby dodać chipsy lub skwareczki z wędzonego boczku. Jako dodatek powstały za to pieczone, aromatyczne i chrupiące chipsy z sezamu i parmezanu. Uwierzcie mi, że smakują obłędnie 🙂

 

*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme

Wykonanie

  1. Cebulę obierz z łupin i pokrój dość drobno.
  2. Obierz ze skórki ziemniaki i pokrój w kostkę wielkości 1cm.
  3. W dość dużym garnku o ciężkim dnie rozgrzej olej lub rozpuść masło.
  4. Wrzuć pokrojoną drobno cebulę i smaż na lekko złoty kolor.
  5. Wrzuć do garnka pokrojone w kostkę ziemniaki i smaż około minutę ciągle mieszając.
  6. Całość zalej bulionem i gotuj na małym ogniu.
  7. Dodaj łyżeczkę soku z cytryny.
  8. Umyj jabłka, obierz je i usuń z nich gniazda nasienne. Pokrój w kostkę i wrzuć do garnka.
  9. Gotuj wszystko przez około 15 minut.
  10. Zmiksuj zupę na gładki krem.
  11. Przelej do talerzy i posyp pietruszką.

Składniki

  • 4 duże kwaśne jabłka (użyłam odmiany reneta szara) – 500g po obraniu
  • 1 i 1/2 cebuli – 150 g
  • 1 kg ziemniaków
  • szczypta cukru
  • szczypta czarnego pieprzu
  • 2 łyżki masła lub oleju
  • 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • pęczek pietruszki do posypania
  • łyżeczka soku z cytryny

Wykonanie

  1. Zetrzyj parmezan na tarce o średniej grubości oczkach.
  2. Dodaj 2 łyżki białego sezamu, 1 łyżkę oregano i 2 szczypty czarnego pieprzu.
  3. Wymieszaj wszystko razem.
  4. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i nakładaj łyżką porcje tak, żeby powstawały bardzo płaskie koła o średnicy 4 cm. Dociśnij każde z nich.
  5. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 4-5 minut.
  6. Wyjmij z piekarnika i delikatnie wyłóż do wystudzenia.

Składniki

  • 250 g parmezanu
  • 2 łyżki białego sezamu
  • 1 łyżka oregano
  • 2 szczypty czarnego pieprzu

 

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Dodaj komentarz