Tym razem propozycja przepysznego dania dla zabieganych. Tych dosłownie biegających i tych w przenośni zabieganych, którym brakuje czasu na gotowanie. W niedzielę startuję w Półmaratonie Warszawskim, więc przyszła pora na weekend z makaronem 🙂 bo nie wiem, czy wiecie, ale biegacze kochają makaron przed ważnymi startami ;p
Makaron z łososiem z chrupiącymi migdałami, słodko-słoną, aromatyczną, prażoną cebulą w towarzystwie łososia i pudru z parmezanu to prawdziwa rozkosz dla kubków smakowych! Przekonajcie się sami 🙂
*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme
Wykonanie
Włącz wodę na makaron i dodaj 2 szczypty soli🙂 Gdy woda zacznie wrzeć, wrzuć makaron i gotuj wg instrukcji na opakowaniu 🙂
Pokrój drobno obie cebule.
Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć cebulę, posól dwoma szczyptami soli. Wymieszaj i mieszaj co kilka minut.
Smaż tak długo, aż cebula będzie dużo ciemniejsza i stanie się prawie sucha i chrupiąca.
Dodaj pokrojonego drobno łososia i smaż przez dosłownie 2-3 minuty.
Parmezan zetrzyj na tarce o bardzo drobnych oczkach – niech powstanie puder z parmezanu 🙂
Na suchej patelni upraż płatki migdałów.
Makaron odcedź, wyłóż na talerze.
Dodaj cebulę z łososiem.
Posyp płatkami migdałów i parmezanem.
Składniki
150 g makaronu typu tagiatelle lub ulubionego makaronu – może być też sojowy lub ryżowy
150 g łososia surowego lub wędzonego
50 g parmezanu
2 duże czerwone cebule
50 g płatków migdałów
kilka gałązek kolendry do dekoracji
3 łyżki oliwy z oliwek
sól do smaku
Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀