Wiosna! Przepis na lekką sałatkę z kurczakiem, truskawkami i mango w kremowym sosie balsamico

Wiosna! Przepis na lekką sałatkę z kurczakiem, truskawkami i mango w kremowym sosie balsamico

Czujecie już wiosnę w powietrzu? A w sercu? Ja bardzo! 😀 Postanowiłam sobie, że priorytetem tej wiosny będzie rozpieszczanie mojego organizmu i oczywiście też kubków smakowych 🙂 Sięgać więc będę częściej po owoce, które kojarzą mi się tylko i wyłącznie z rozpieszczaniem 😛 A niekwestionowanym numerem 1 w tym zestawieniu są oczywiście truskawki!

Sałatka jest banalnie prosta, zrobicie ją z zaledwie 4 składników + obłędny sos, o którym pisałam w tym wpisie. Jej przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę – wystarczy zgrillować lub usmażyć na patelni teflonowej pierś z kurczaka. Jeśli jesteście ciekawi niebanalnych połączeń to spodoba Wam się też smak – zestawienie kurczaka ze słodkimi i chrupiącymi elementami jest po prostu obłędne 😀

*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme

Wykonanie

  1. Pierś kurczaka oczyść z błonek. Jeśli masz chwilę to włóż ją do marynaty z sosu sojowego i wody na 10 minut. Jeśli Ci się śpieszy, to zanurz ją w sosie sojowym lub po prostu posól i popieprz z obu stron a potem wrzuć na rozgrzaną patelnię.
  2. Grilluj z jednej strony przez około 4 minuty, potem przełóż na drugą stronę i grilluj kolejne 4 minuty. Przestudź i pokrój na kawałki.
  3. Na talerzach rozłóż sałatę. Wyłóż kurczaka i ćwiartki truskawek oraz kawałki mango.
  4. Polej sosem i wcinaj na zdrowie 🙂

Składniki na 2 porcje

  • 200 g mieszanki sałat z rukolą lub sałaty masłowej
  • 150 g piersi z kurczaka
  • 200 g truskawek
  • 1/2 dojrzałego mango lub 2 dojrzałe brzoskwinie (mogą być też z puszki)
  • opcjonalnie odrobina oleju kokosowego do posmarowania patelni
  • opcjonalnie 1/4 szklanki sosu sojowego i 1/4 szklanki wody do zamarynowania kurczaka

Wykonanie SOS GLASSA ACETO BALSAMICO

  1. Na małą patelnię lub do niewielkiego garnuszka wlej ocet balsamiczny.
  2. Gotuj na dużym ogniu aż odparuje połowa objętości.
  3. Na koniec dodaj szczyptę soli i pieprzu.
  4. Możesz dodać też łyżeczkę cukru trzcinowego, jeśli lubisz słodkawe sosy.

Składniki

  • 100 ml octu balsamicznego
  • odrobina soli i pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego (opcjonalnie)

 

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Dodaj komentarz