Przepis na gofry z białą kiełbasą w środku, podane z musem chrzanowym, rzodkiewką i kiełkami buraka

Przepis na gofry z białą kiełbasą w środku, podane z musem chrzanowym, rzodkiewką i kiełkami buraka

czyli niekonwencjonalne spojrzenie na smaki kojarzące się z typowym, wielkanocnym śniadaniem. Te wytrawne gofry są po prostu rewelacyjne! Miały być niebanalną potrawą i rzeczywiście zaskakują fakturą i smakiem

– są chrupiące, z drobno pokrojoną, białą kiełbasą w środku, mają posmak lekko chrzanowy, zestawione zostały z lekkimi, świeżymi kiełkami z buraka, rzodkiewką i można je maczać w chrzanowych musach. Prawdziwa fuzja wielkanocnych smaków 🙂

*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme

Wykonanie GOFRY

  1. Ugotuj kiełbaski w niedużej ilości wody. Ostudź i pokrój je w bardzo drobną kostkę – np. pomiędzy 0,5 – 1 cm.
  2. W dość dużej misce zmiksuj mąkę, mleko, proszek do pieczenia, szczyptę soli, olej oraz żółtka. Wsyp pokrojoną kiełbasę i wymieszaj z ciastem.
  3. Włącz gofrownicę, żeby się rozgrzała do odpowiedniej temperatury.
  4. Białka ubij na sztywną pianę i przy pomocy łyżki bardzo delikatnie wymieszaj z ciastem.
  5. Porcję ciasta przelej do rozgrzanej gofrownicy i zostaw w niej na około 2 – 3 minuty, aż gofry nabiorą ślicznego, rumianego koloru i odpowiedniej chrupkości.
  6. Wyłóż do ostudzenia – najlepiej na kratce lub płaskim talerzu.

Składniki na GOFRY

  • 3 białe kiełbasy
  • 2 łyżki tartego chrzanu odciśniętego z soku
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1,5  łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jaja
  • około 0,5  szklanki oleju roślinnego lub roztopionego masła
  • szklanka mleka

Wykonanie DODATKI

  1. Rzodkiewkę umyj i pokrój w plasterki.
  2. Chrzan zetrzyj i 2 łyżki  wymieszaj z 50 ml jogurtu greckiego.
  3. Drugą połowę jogurtu wymieszaj z tartymi buraczkami i dwiema łyżkami chrzanu. W ten sposób otrzymasz sosy chrzanowe w dwóch kolorach 🙂
  4. Na talerzach rozsyp rukolę, rzodkiewkę, udekoruj wszystko sosami.
  5. Wyłóż gofry i posyp kiełkami.

Składniki DODATKI

  • pęczek rzodkiewki
  • 50 g kiełków z buraka lub z rzodkiewki
  • 2 garście rukoli
  • 100 ml jogurtu greckiego
  • 2 łyżki tartego chrzanu
  • 2 łyżki chrzanu zmieszanego z tartymi buraczkami

 

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Dodaj komentarz