czyli niekonwencjonalne spojrzenie na smaki kojarzące się z typowym, wielkanocnym śniadaniem. Te wytrawne gofry są po prostu rewelacyjne! Miały być niebanalną potrawą i rzeczywiście zaskakują fakturą i smakiem
– są chrupiące, z drobno pokrojoną, białą kiełbasą w środku, mają posmak lekko chrzanowy, zestawione zostały z lekkimi, świeżymi kiełkami z buraka, rzodkiewką i można je maczać w chrzanowych musach. Prawdziwa fuzja wielkanocnych smaków 🙂
*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme
Wykonanie GOFRY
- Ugotuj kiełbaski w niedużej ilości wody. Ostudź i pokrój je w bardzo drobną kostkę – np. pomiędzy 0,5 – 1 cm.
- W dość dużej misce zmiksuj mąkę, mleko, proszek do pieczenia, szczyptę soli, olej oraz żółtka. Wsyp pokrojoną kiełbasę i wymieszaj z ciastem.
- Włącz gofrownicę, żeby się rozgrzała do odpowiedniej temperatury.
- Białka ubij na sztywną pianę i przy pomocy łyżki bardzo delikatnie wymieszaj z ciastem.
- Porcję ciasta przelej do rozgrzanej gofrownicy i zostaw w niej na około 2 – 3 minuty, aż gofry nabiorą ślicznego, rumianego koloru i odpowiedniej chrupkości.
- Wyłóż do ostudzenia – najlepiej na kratce lub płaskim talerzu.
Składniki na GOFRY
- 3 białe kiełbasy
- 2 łyżki tartego chrzanu odciśniętego z soku
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 jaja
- około 0,5 szklanki oleju roślinnego lub roztopionego masła
- szklanka mleka
Wykonanie DODATKI
- Rzodkiewkę umyj i pokrój w plasterki.
- Chrzan zetrzyj i 2 łyżki wymieszaj z 50 ml jogurtu greckiego.
- Drugą połowę jogurtu wymieszaj z tartymi buraczkami i dwiema łyżkami chrzanu. W ten sposób otrzymasz sosy chrzanowe w dwóch kolorach 🙂
- Na talerzach rozsyp rukolę, rzodkiewkę, udekoruj wszystko sosami.
- Wyłóż gofry i posyp kiełkami.
Składniki DODATKI
- pęczek rzodkiewki
- 50 g kiełków z buraka lub z rzodkiewki
- 2 garście rukoli
- 100 ml jogurtu greckiego
- 2 łyżki tartego chrzanu
- 2 łyżki chrzanu zmieszanego z tartymi buraczkami