Sałatka z grillowaną białą kiełbasą, jajkami przepiórczymi i grzankami z chleba owsianego

Sałatka z grillowaną białą kiełbasą, jajkami przepiórczymi i grzankami z chleba owsianego

Chrupiąca, aromatyczna, kusząca swymi kolorami sałatka, która bazuje na smakach wielkanocnego śniadania. Przy tym jest dość lekka dzięki ogromnej ilości zielonych i czerwonych roślinek 🙂

*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme

Wykonanie

  1. Kiełbaski wrzuć na rozgrzaną patelnię grillową i smaż przez 4 minuty z jednej strony i około 4 minuty z drugiej.
  2. Jajka przepiórcze ugotuj w niewielkim garnuszku – 3-5 minut od wrzucenia do wrzątku. Po ugotowaniu przelej zimną wodą, obierz i poprzekrawaj na połówki.
  3. Rzodkiewkę umyj i pokrój w plasterki.
  4. Chleb pokrój w kostkę i upraż na patelni, aż lekko zmieni kolor na brązowy.
  5. Na talerzach lub w dużej misce rozsyp rukolę, wyłóż połówki jajek przepiórczych.
  6. Posyp plasterkami rzodkiewki, grzankami, szczypiorem, kiełkami z buraka i siemieniem lnianym.
  7. Wyłóż kiełbaski (je też możesz pokroić lub podać w całości) i podawaj z chrzanem.

Składniki na 4 porcje

  • 18 jajek przepiórczych
  • 8 cienkich białych kiełbasek z szynki
  • 2 łyżki tartego chrzanu
  • 2 łyżki chrzanu z tartymi buraczkami
  • 4 kromki chleba owsianego lub żytniego
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek rzodkiewki
  • 50 g kiełków z buraka
  • kilka garści rukoli
  • siemię lniane do posypania

 

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Dodaj komentarz