Chrupiąca, aromatyczna, kusząca swymi kolorami sałatka, która bazuje na smakach wielkanocnego śniadania. Przy tym jest dość lekka dzięki ogromnej ilości zielonych i czerwonych roślinek 🙂
*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme
Wykonanie
- Kiełbaski wrzuć na rozgrzaną patelnię grillową i smaż przez 4 minuty z jednej strony i około 4 minuty z drugiej.
- Jajka przepiórcze ugotuj w niewielkim garnuszku – 3-5 minut od wrzucenia do wrzątku. Po ugotowaniu przelej zimną wodą, obierz i poprzekrawaj na połówki.
- Rzodkiewkę umyj i pokrój w plasterki.
- Chleb pokrój w kostkę i upraż na patelni, aż lekko zmieni kolor na brązowy.
- Na talerzach lub w dużej misce rozsyp rukolę, wyłóż połówki jajek przepiórczych.
- Posyp plasterkami rzodkiewki, grzankami, szczypiorem, kiełkami z buraka i siemieniem lnianym.
- Wyłóż kiełbaski (je też możesz pokroić lub podać w całości) i podawaj z chrzanem.
Składniki na 4 porcje
- 18 jajek przepiórczych
- 8 cienkich białych kiełbasek z szynki
- 2 łyżki tartego chrzanu
- 2 łyżki chrzanu z tartymi buraczkami
- 4 kromki chleba owsianego lub żytniego
- pęczek szczypiorku
- pęczek rzodkiewki
- 50 g kiełków z buraka
- kilka garści rukoli
- siemię lniane do posypania