Wymień danie kojarzące się z Wielkanocą 🙂 Żurek? 🙂 A co powiesz na to, żeby ten klasyk podać w zupełnie szalonej formie? Zapiekanka z ziemniakami i białą kiełbasą zalana aromatycznym sosem o smaku żurku, posypana świeżym majerankiem jest po prostu obłędna 😀 Propozycja ma niestety spory minus – wcinać ją można tylko na tzn. cheat day ;p
*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme
Wykonanie SPÓD ZAPIEKANKI
- Najpierw trzeba zrobić kruchy spód – z lodówki wyjmij masło, pokrój je nożem na drobne kawałki, potem wsyp mąkę i dalej siekaj nożem.
- Posyp wszystko szczyptą soli, wbij żółtko jajka i ze składników wyrób kulę. Białka jajka nie wyrzucaj – wykorzystasz je potem.
- Ciasto owiń w folię aluminiową i schowaj na 45 minut do lodówki.
- Po wyjęciu rozwałkuj ciasto w taki sposób, żeby wypełniało w pełni Twoją formę do pieczenia tart.
- Włącz piekarnik i ustaw temperaturę 180°C
- Przełóż ciasto do formy, następnie przykryj je folią aluminiową a potem przy pomocy suchej fasoli lub ryżu je dociśnij.
- Wstaw je do pieczenia na około 15 minut.
Składniki SPÓD ZAPIEKANKI
- 250 g mąki pełnoziarnistej lub pszennej
- 125 g masła
- szczypta soli
- 2 łyżki zimnej wody
- 1 żółtko
Wykonanie WYPEŁNIENIE TARTY
- Zagotuj wodę w małym garnuszku i wrzuć do niego białą kiełbasę i gotuj przez około 3 minuty.
- Wyjmij ją z garnka i pokrój w półplasterki po wystudzeniu.
- Obierz ziemniaki i pokrój je plasterki o szerokości około 0,5-0,8 cm. Wrzuć je do garnka z zimną wodą, dopraw odrobiną soli i zagotuj. Pozwól im na kontakt z wrzątkiem przez 4 minuty, a później odcedź.
- 2 łyżki masła rozgrzej na patelni, dodaj 2 łyżki mąki i energicznie mieszaj, aż do momentu, gdy pojawi się zasmażka.
- Czosnek obierz i przeciśnij go przez praskę lub drobno posiekaj.
- Wyłącz ogień, wlej zimny zakwas żurkowy i rozdrobniony czosnek.
- W miseczce 2 jajka oraz białko, które Ci powinno zostać. Masę wlej do patelni.
- Dodaj do masy na patelni śmietanę i 1 łyżkę suszonego majeranek, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj z masą żurkową.
- Na upieczony wcześniej spód tarty wylej kilka łyżek masy, potem ułóż plasterki ziemniaków, pomiędzy nie powciskaj plasterki kiełbasy. Całość zalej pozostałą masą.
- Wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika na ok. 35 minut.
- Po upieczeniu możesz posypać świeżym majerankiem lub tymiankiem.
Składniki WYPEŁNIENIE TARTY
- 1 kg niedużych ziemniaków (przed obraniem)
- 200 g białej kiełbasy
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej lub pszennej
- 2 łyżki masła (ok. 60 g)
- ¾ szklanki zakwasu na żurek
- 2 jajka i 1 białko jajka kurzego
- 2 ząbki czosnku
- 200 g śmietany 12%
- sól, grubo mielony pieprz
- 1 łyżka suszonego majeranku
- opcjonalnie świeży majeranek lub tymianek do posypania tarty po upieczeniu