Przedstawiam przepis na knedle z mięsem, czyli w zasadzie na potrawę z ciasta ziemniaczanego z farszem, podaną jednak z niebanalnym, pełnym aromatu i żurawiny sosem.
Zrodził mi się w głowie pomysł połączenia wołowiny i żurawiny oraz ogromna ochota na zjedzenie wołowiny w wyjątkowym wydaniu. Na drodze poszukiwań dodatków do tych dwóch produktów zwyciężyły ziemniaki. Ale wołowina w sosie plus ziemniaki brzmi dość klasycznie prawda? Nie byłabym sobą, gdybym nie znalazła sposobu na uatrakcyjnienie tego połączenia smaków. I tak właśnie powstały knedle z wołowiną w sosie z czerwonego wina i żurawiny.
*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme
Wykonanie FARSZ z wołowiny
Do niedużego garnka wlej 2 litry wody, dodaj 3 ziarna ziela angielskiego i 2 listki laurowe. Dodaj 100 ml czerwonego wina.
Wołowinę pokrój w kostkę wielkości ok. 2 cm. Cebule pokrój na ćwiartki.
Wrzuć pokrojoną wołowinę i cebulę do garnka i gotuj przez 1,5 godziny pod przykryciem na bardzo małym ogniu.
Pod koniec gotowania dodaj pół łyżeczki soli.
Wołowinę odcedź i rozdrobnij – możesz użyć do tego widelca lub tarki z dużymi oczkami – wołowina będzie się rozpadać/ kruszyć na kawałki.
Pokrój dość drobno 1 cebulę i podsmaż ją na natłuszczonej patelni, aż stanie się szklista i miękka.
Rozdrobnioną wołowinę wymieszaj z jajkiem, podsmażoną cebulką i bułką tartą. Dodaj 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu i soli. Całość wymieszaj.
Składniki FARSZ z wołowiny
500 g surowej wołowiny np. na gulasz
2 małe cebule
100 ml czerwonego wytrawnego wina
1 łyżka bułki tartej
1 jajko
pieprz i sól
Wykonanie KNEDLE
Obierz i ugotuj w osolonej wodzie ziemniaki.
Odcedź wodę a ziemniaki zmiel w maszynce do mielenia lub zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Możesz je też zwyczajnie potłuc tłuczkiem – byleby było dość dokładnie.
Posól ziemniaki dwiema szczyptami soli, dodaj jajko i całość wymieszaj.
Wsyp mąkę i wyrób ciasto. Zostaw na kilkanaście minut do wystygnięcia.
Blat posyp mąką i rozwałkuj na nim ciasto na grubość około 5 mm.
Wykrawaj dość szerokie koła – o średnicy 6-7 cm.
W każde koło wkładaj łyżeczkę farszu, następnie zlep boki a potem roluj kulkę w obu dłoniach.
Wrzucaj do osolonego wrzątku na około 15-20 minut.
Składniki KNEDLE
500 g ugotowanych w osolonej wodzie ziemniaków
1 jajko
250 g mąki pszennej + ok. 50 g do posypania stolnicy
2 szczypty soli
Wykonanie SOS
Obierz i pokrój dość drobno cebulę.
Do niedużej patelni wlej łyżkę oleju, rozgrzej go i wrzuć cebulę. Smaż aż nabierze lekko brązowego koloru.
Wlej 100 ml czerwonego, wytrawnego wina oraz 150 ml wody.
Dodaj 50 g suszonej żurawiny i gotuj około 10 minut.
Dodaj sól i pieprz i gotuj przez chwilę. Sos powinien się zredukować mniej więcej do połowy pierwotnej objętości.
Polej sosem knedle.
Składniki SOS
100 ml czerwonego, wytrawnego wina
70 g suszonej żurawiny
150 ml wody
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
1 cebula
Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀