Knedle z wołowiną w sosie z czerwonego wina i żurawiny

Knedle z wołowiną w sosie z czerwonego wina i żurawiny

Przedstawiam przepis na knedle z mięsem, czyli w zasadzie na potrawę z ciasta ziemniaczanego z farszem, podaną jednak z niebanalnym, pełnym aromatu i żurawiny sosem.

Zrodził mi się w głowie pomysł połączenia wołowiny i żurawiny oraz ogromna ochota na zjedzenie wołowiny w wyjątkowym wydaniu. Na drodze poszukiwań dodatków do tych dwóch produktów zwyciężyły ziemniaki. Ale wołowina w sosie plus ziemniaki brzmi dość klasycznie prawda? Nie byłabym sobą, gdybym nie znalazła sposobu na uatrakcyjnienie tego połączenia smaków. I tak właśnie powstały knedle z wołowiną w sosie z czerwonego wina i żurawiny.

*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme

Wykonanie FARSZ z wołowiny

  1. Do niedużego garnka wlej 2 litry wody, dodaj 3 ziarna ziela angielskiego i 2 listki laurowe. Dodaj 100 ml czerwonego wina.
  2. Wołowinę pokrój w kostkę wielkości ok. 2 cm. Cebule pokrój na ćwiartki.
  3. Wrzuć pokrojoną wołowinę i cebulę do garnka i gotuj przez 1,5 godziny pod przykryciem na bardzo małym ogniu.
  4. Pod koniec gotowania dodaj pół łyżeczki soli.
  5. Wołowinę odcedź i rozdrobnij – możesz użyć do tego widelca lub tarki z dużymi oczkami – wołowina będzie się rozpadać/ kruszyć na kawałki.
  6. Pokrój dość drobno 1 cebulę i podsmaż ją na natłuszczonej patelni, aż stanie się szklista i miękka.
  7. Rozdrobnioną wołowinę wymieszaj z jajkiem, podsmażoną cebulką i bułką tartą. Dodaj 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu  i soli. Całość wymieszaj.

Składniki FARSZ z wołowiny

  • 500 g surowej wołowiny np. na gulasz
  • 2 małe cebule
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 jajko
  • pieprz i sól

Wykonanie KNEDLE

  1. Obierz i ugotuj w osolonej wodzie ziemniaki.
  2. Odcedź wodę a ziemniaki zmiel w maszynce do mielenia lub zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Możesz je też zwyczajnie potłuc tłuczkiem – byleby było dość dokładnie.
  3. Posól ziemniaki dwiema szczyptami soli, dodaj jajko i całość wymieszaj.
  4. Wsyp mąkę i wyrób ciasto. Zostaw na kilkanaście minut do wystygnięcia.
  5. Blat posyp mąką i rozwałkuj na nim ciasto na grubość około 5 mm.
  6. Wykrawaj dość szerokie koła – o średnicy 6-7 cm.
  7. W każde koło wkładaj łyżeczkę farszu, następnie zlep boki a potem roluj kulkę w obu dłoniach.
  8. Wrzucaj do osolonego wrzątku na około 15-20 minut.

Składniki KNEDLE

  • 500 g ugotowanych w osolonej wodzie ziemniaków
  • 1 jajko
  • 250 g mąki pszennej + ok. 50 g do posypania stolnicy
  • 2 szczypty soli

Wykonanie SOS

  1. Obierz i pokrój dość drobno cebulę.
  2. Do niedużej patelni wlej łyżkę oleju, rozgrzej go i wrzuć cebulę. Smaż aż nabierze lekko brązowego koloru.
  3. Wlej 100 ml czerwonego, wytrawnego wina oraz 150 ml wody.
  4. Dodaj 50 g suszonej żurawiny i gotuj około 10 minut.
  5. Dodaj sól i pieprz i gotuj przez chwilę. Sos powinien się zredukować mniej więcej do połowy pierwotnej objętości.
  6. Polej sosem knedle.

Składniki SOS

  • 100 ml czerwonego, wytrawnego wina
  • 70 g suszonej żurawiny
  • 150 ml wody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 cebula

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Dodaj komentarz