Przedstawiam danie główne podane w formie zapiekanki w stylu włoskim, którego podstawą jest kasza gryczana! Sekret tego dania tkwi w odpowiednim przyprawieniu, poprzez dodanie wachlarza dobrze dobranych przypraw i aromatów charakterystycznych dla kuchni włoskiej warzyw. Jeśli nie jesteście fanami kaszy gryczanej, to ta pikantna zapiekanka może to szybko zmienić 🙂
Uwaga, danie dla fanów pikantnych potraw! 🙂
*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme
Wykonanie
- Pokrój w plastry bakłażana, delikatnie posól i zgrilluj z obu stron na patelni grillowej lub usmaż go na patelni teflonowej.
- Obierz i posiekaj drobno cebulę.
- Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, wrzuć cebulę i smaż kilka minut aż zacznie lekko zmieniać kolor.
- Dodaj mięso mielone, 2 szczypty soli i pieprzu i smaż mieszając aż zmieni kolor z różowego na szarawy 🙂
- Zawartość opakowania z kaszą wsyp do garnuszka, zalej 250 ml wody i 100 ml śmietany i gotuj przez 10 minut.
- Dodaj 2/3 szpinaku (150 g), połowę pomidorków koktajlowych i jajko i całość wymieszaj.
- Dno formy posmaruj cienką warstwą oleju, ułóż plastry bakłażana. Jeśli robisz w małym naczyniu żaroodpornym, możesz wyłożyć dwie warstwy 🙂
- Wyłóż mięso mielone a następnie kaszę.
- Całość wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 15 minut.
- Podawaj posypane płatkami parmezanu z dodatkiem sałatki z pomidorków i szpinaku.
Składniki na 3 porcje
- 2 średniej wielkości bakłażany
- 300 g pomidorków koktajlowych
- 1 jajko
- 100 ml śmietany 12 %
- ok 200 g świeżego szpinaku
- 1 duża cebula
- 1 saszetka Zapiekanki po włosku Knorr
- opcjonalnie 250 g mięsa mielonego z indyka, wcześniej przyprawionego i usmażonego
- odrobina oleju
- opcjonalnie 50 g parmezanu do posypania