Deser zainspirowany koktajlem prosto z Karaibów to moja propozycja na andrzejkową imprezę 🙂
Niesamowite połączenie lodów, musu ananasa i puchu kokosa z odrobiną alkoholu % 😉
*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme
Wykonanie
- Do misy blendera wlej biały rum, dodaj ananasa, 2 łyżki sproszkowanego mleka kokosowego i 4 kostki lodu.
- Zblenduj wszystko na gładka masę.
- Wlej mus do kieliszków lub pucharków, ułóż po kulce lodów, posyp odrobiną sproszkowanego mleka kokosowego.
- Możesz udekorować karmelowym lizakiem.
Składniki na 2 desery
- 60 ml białego rumu
- 1/4 świeżego ananasa (obranego i oczyszczonego) lub 6 plastrów ananasa z puszki
- 2 gałki lodów kokosowych (ewentualnie śmietankowych lub waniliowych)
- 4 kostki lodu
- 2 łyżki + 2 łyżeczki sproszkowanego mleka kokosowego
- cukier do stworzenia ażurowej dekoracji z karmelu (opcjonalnie)
Wykonanie
- Przygotuj patelnię lub garnuszek – ważne, by miały grube dno.
- Wsyp cukier, wlej wodę i podgrzewaj aż do rozpuszczenia się cukru.
- Nie mieszaj, ewentualnie potrząsaj delikatnie patelnią.
- Podgrzewaj aż karmel zmieni barwę na lekko brązową.
- Zdejmij z ognia.
- Cienką stróżką polewaj papier do pieczenia.
- Zostaw do wystygnięcia.
- Ułam kawałki ażurowej dekoracji i ułóż na deserze.
Składniki
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 szklanki wody
- papier do pieczenia