Deser lodowa Piña colada, czyli ananasowy mus z lodami w puchu z kokosa

Deser lodowa Piña colada, czyli ananasowy mus z lodami w puchu z kokosa

Deser zainspirowany koktajlem prosto z Karaibów to moja propozycja na andrzejkową imprezę 🙂
Niesamowite połączenie lodów, musu ananasa i puchu kokosa z odrobiną alkoholu % 😉

*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme

Wykonanie

  1. Do misy blendera wlej biały rum, dodaj ananasa, 2 łyżki sproszkowanego mleka kokosowego i 4 kostki lodu.
  2. Zblenduj wszystko na gładka masę.
  3. Wlej mus do kieliszków lub pucharków, ułóż po kulce lodów, posyp odrobiną sproszkowanego mleka kokosowego.
  4. Możesz udekorować karmelowym lizakiem.

Składniki na 2 desery

  • 60 ml białego rumu
  • 1/4 świeżego ananasa (obranego i oczyszczonego) lub 6 plastrów ananasa z puszki
  • 2 gałki lodów kokosowych (ewentualnie śmietankowych lub waniliowych)
  • 4 kostki lodu
  • 2 łyżki + 2 łyżeczki sproszkowanego mleka kokosowego
  • cukier do stworzenia ażurowej dekoracji z karmelu (opcjonalnie)

Wykonanie

  1. Przygotuj patelnię lub garnuszek – ważne, by miały grube dno.
  2. Wsyp cukier, wlej wodę i podgrzewaj aż do rozpuszczenia się cukru.
  3. Nie mieszaj, ewentualnie potrząsaj delikatnie patelnią.
  4. Podgrzewaj aż karmel zmieni barwę na lekko brązową.
  5. Zdejmij z ognia.
  6. Cienką stróżką polewaj papier do pieczenia.
  7. Zostaw do wystygnięcia.
  8. Ułam kawałki ażurowej dekoracji i ułóż na deserze.

Składniki

  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • papier do pieczenia

 

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Dodaj komentarz