Pełna kolorów sałatka ze szpinakiem, krewetkami i mango

Pełna kolorów sałatka ze szpinakiem, krewetkami i mango

Przepis na sałatkę ze szpinakiem, która wprowadzi mnóstwo kolorów w te listopadowe dni, a do tego rozpieści kubki smakowe fuzją smaków – aromatyczne mango, dojrzałe o tej porze roku pomarańcze, chrupiący szpinak i krewetki, słona szynka, a całość polana obłędnym sosem na bazie musu z mango, soku z pomarańczy, imbiru, musztardy i miodu! Ciekawe doznania gwarantowane 🙂

*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme

Wykonanie

  1. Ugotuj kaszę według instrukcji na opakowaniu.
  2. Krewetki rozmroź na ściereczce lub papierowym ręczniku i ewentualnie oczyść, jeśli jest taka potrzeba – większość mrożonych krewetek jest już wcześniej oczyszczona i ugotowana.
  3. Na patelni rozgrzej łyżkę masła. Wrzuć krewetki i smaż dosłownie po 1,5 minuty z każdej strony. Na koniec posól je dwiema szczyptami soli.
  4. Szpinak umyj i oderwij długie, twarde łodyżki.
  5. Mango obierz, odłóż 1/4 owocu (do sosu), a resztę pokrój na plasterki.
  6. 1 pomarańczę obierz ze skóry, następnie obierz z białej błonki, a potem małym nożem powykrawaj z niej miąższ. Efekt powinien być taki – kawałki pomarańczy bez błonek 🙂
  7. Plastry szynki porwij na kawałki.
  8. Na talerzach rozrzuć liście szpinaku, rozsyp kaszę, rozłóż kawałki mango i pomarańczy, szynki Szwarcwaldziej i ułóż krewetki.
  9. Całość polej sosem i posyp ziarnami maku lub czarnego sezamu lub ulubionych drobnych nasion.
  10. Wcinaj na zdrowie 🙂

Składniki na 2 porcje sałatki

  • 20 krewetek
  • 250 g szpinaku typu baby
  • 1 duże, dojrzałe (miękkie) mango
  • 2 pomarańcze
  • 100 g szynki Szwarcwaldzkiej lub innej długodojrzewającej
  • 100 g kaszy bulgur z vermicelli
  • opcjonalnie – 1 łyżka maku lub czarnego sezamu
  • 1 łyżka masła do smażenia krewetek
  • sól

Wykonanie

  1. Do kielicha blendera wlej 2 łyżki oliwy z oliwek i po łyżce ostrej musztardy i miodu.
  2. Wyciśnij sok z jednej pomarańczy i dodaj do naczynia.
  3. Kawałek imbiru obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach, a następnie dodaj do sosu.
  4. Wrzuć do kielicha 1/4 mango oraz 2 szczypty soli i 2 szczypty białego pieprzu.
  5. Wszystkie składniki blenduj przez chwilę aż do uzyskania gładkiego sosu.

Składniki SOS

  • 1/4 mango
  • pół łyżki świeżo startego imbiru
  • około 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • dwie szczypty soli
  • dwie szczypty białego pieprzu

 

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Dodaj komentarz