Przepis na sałatkę ze szpinakiem, która wprowadzi mnóstwo kolorów w te listopadowe dni, a do tego rozpieści kubki smakowe fuzją smaków – aromatyczne mango, dojrzałe o tej porze roku pomarańcze, chrupiący szpinak i krewetki, słona szynka, a całość polana obłędnym sosem na bazie musu z mango, soku z pomarańczy, imbiru, musztardy i miodu! Ciekawe doznania gwarantowane 🙂
*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme
Wykonanie
- Ugotuj kaszę według instrukcji na opakowaniu.
- Krewetki rozmroź na ściereczce lub papierowym ręczniku i ewentualnie oczyść, jeśli jest taka potrzeba – większość mrożonych krewetek jest już wcześniej oczyszczona i ugotowana.
- Na patelni rozgrzej łyżkę masła. Wrzuć krewetki i smaż dosłownie po 1,5 minuty z każdej strony. Na koniec posól je dwiema szczyptami soli.
- Szpinak umyj i oderwij długie, twarde łodyżki.
- Mango obierz, odłóż 1/4 owocu (do sosu), a resztę pokrój na plasterki.
- 1 pomarańczę obierz ze skóry, następnie obierz z białej błonki, a potem małym nożem powykrawaj z niej miąższ. Efekt powinien być taki – kawałki pomarańczy bez błonek 🙂
- Plastry szynki porwij na kawałki.
- Na talerzach rozrzuć liście szpinaku, rozsyp kaszę, rozłóż kawałki mango i pomarańczy, szynki Szwarcwaldziej i ułóż krewetki.
- Całość polej sosem i posyp ziarnami maku lub czarnego sezamu lub ulubionych drobnych nasion.
- Wcinaj na zdrowie 🙂
Składniki na 2 porcje sałatki
- 20 krewetek
- 250 g szpinaku typu baby
- 1 duże, dojrzałe (miękkie) mango
- 2 pomarańcze
- 100 g szynki Szwarcwaldzkiej lub innej długodojrzewającej
- 100 g kaszy bulgur z vermicelli
- opcjonalnie – 1 łyżka maku lub czarnego sezamu
- 1 łyżka masła do smażenia krewetek
- sól
Wykonanie
- Do kielicha blendera wlej 2 łyżki oliwy z oliwek i po łyżce ostrej musztardy i miodu.
- Wyciśnij sok z jednej pomarańczy i dodaj do naczynia.
- Kawałek imbiru obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach, a następnie dodaj do sosu.
- Wrzuć do kielicha 1/4 mango oraz 2 szczypty soli i 2 szczypty białego pieprzu.
- Wszystkie składniki blenduj przez chwilę aż do uzyskania gładkiego sosu.
Składniki SOS
- 1/4 mango
- pół łyżki świeżo startego imbiru
- około 2 łyżki soku z pomarańczy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka ostrej musztardy
- 1 łyżka miodu
- dwie szczypty soli
- dwie szczypty białego pieprzu