Niesamowite połączenie aromatycznych malin, kruchego, chrupiącego w ustach ciasta i aksamitnego kremu uwiedzie każdego… dorosłego 😉
Pieczenie ciasta zajmie tylko kwadrans, samo przygotowanie kremu i owoców dodatkowe 10 minut, więc jest to świetna propozycja na bardzo szybkie w wykonaniu ciasto, które wywoła efekt WOW. Czasem to właśnie w prostocie i idealnym zestawieniu smaków i faktur tkwi tajemnica sukcesu. Smacznego 🙂
*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme
Wykonanie CIASTO
Zimne masło poprzekrawaj na kilka kawałków, wrzuć je do miseczki z mąką a potem posiekaj nożem, aż do uzyskania grudek.
Rozbij jajka i oddziel żółtka od białek.
Żółtka, śmietanę oraz cukier i cukier waniliowy dodaj do mąki, a następnie energicznie zagnieć ciasto.
Uformuj je w kulę, zawiń w folię aluminiową i włóż do lodówki na około 30 minut.
Odrobiną masła posmaruj dno i boki formy, w której będzie piekło się ciasto.
Ciasto rozwałkuj na papierze do pieczenia na grubość około 4-5 mm. (jeśli zrobisz to na papierze do pieczenia to po rozwałkowaniu ciasta wystarczy przewrócić papier razem z ciastem prosto do formy ;))
Teraz wystarczy ponakłuwać ciasto widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na około kwadrans.
Wystudź ciasto a kremem dopiero wtedy, gdy będzie zupełnie zimne, w zasadzie to najlepiej tuż przed podaniem – dzięki temu zachowa cudowną chrupkość.
Składniki CIASTO
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki śmietany 18% tłuszczu
250 g masła
2 żółtka z jajek o rozmiarze L
1 płaska łyżka cukru waniliowego
pół szklanki cukru pudru
Wykonanie KREM
Cytrynę sparz wrzątkiem. Przekrój na pół. Z jednej połówki zetrzyj skórkę, a następnie wyciśnij sok.
Śmietankę dokładnie ubij a potem łyżką delikatnie wymieszaj z serkami, likierem oraz z sokiem z cytryny i ze startą skórką.
Krem wyłóż na upieczone ciasto.
Maliny rozłóż równomiernie na kremie i wcinaj z zamkniętymi oczami 🙂
Składniki KREM
1/4 l śmietany kremówki 36%
1/2 cytryny
300g homogenizowanego serka waniliowego
4 łyżki ajerkoniaku lub gęstego likieru
1/2 kg malin
Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀