Przepis na tartę z malinami w aksamitnym kremie

Przepis na tartę z malinami w aksamitnym kremie

Niesamowite połączenie aromatycznych malin, kruchego, chrupiącego w ustach ciasta i aksamitnego kremu uwiedzie każdego… dorosłego 😉

Pieczenie ciasta zajmie tylko kwadrans, samo przygotowanie kremu i owoców dodatkowe 10 minut, więc jest to świetna propozycja na bardzo szybkie w wykonaniu ciasto, które wywoła efekt WOW. Czasem to właśnie w prostocie i idealnym zestawieniu smaków i faktur tkwi tajemnica sukcesu. Smacznego 🙂

*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme

Wykonanie CIASTO

  1. Zimne masło poprzekrawaj na kilka kawałków, wrzuć je do miseczki z mąką a potem posiekaj nożem, aż do uzyskania grudek.
  2. Rozbij jajka i oddziel żółtka od białek.
  3. Żółtka, śmietanę oraz cukier i cukier waniliowy dodaj do mąki, a następnie energicznie zagnieć ciasto.
  4. Uformuj je w kulę, zawiń w folię aluminiową i włóż do lodówki na około 30 minut.
  5. Odrobiną masła posmaruj dno i boki formy, w której będzie piekło się ciasto.
  6. Ciasto rozwałkuj na papierze do pieczenia na grubość około 4-5 mm. (jeśli zrobisz to na papierze do pieczenia to po rozwałkowaniu ciasta wystarczy przewrócić papier razem z ciastem prosto do formy ;))
  7. Teraz wystarczy ponakłuwać ciasto widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na około kwadrans.
  8. Wystudź ciasto a kremem dopiero wtedy, gdy będzie zupełnie zimne, w zasadzie to najlepiej tuż przed podaniem – dzięki temu zachowa cudowną chrupkość.

Składniki CIASTO

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki śmietany 18% tłuszczu
  • 250 g masła
  • 2 żółtka z jajek o rozmiarze L
  • 1 płaska łyżka cukru waniliowego
  • pół szklanki cukru pudru

Wykonanie KREM

  1. Cytrynę sparz wrzątkiem. Przekrój na pół. Z jednej połówki zetrzyj skórkę, a następnie wyciśnij sok.
  2. Śmietankę  dokładnie ubij a potem łyżką delikatnie wymieszaj z serkami, likierem oraz z sokiem z cytryny i ze startą skórką.
  3. Krem wyłóż na upieczone ciasto.
  4.  Maliny rozłóż równomiernie na kremie i wcinaj z zamkniętymi oczami 🙂

Składniki KREM

  • 1/4 l śmietany kremówki 36%
  • 1/2 cytryny
  • 300g homogenizowanego serka waniliowego
  • 4 łyżki ajerkoniaku lub gęstego likieru
  • 1/2 kg malin

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Tagi

Dodaj komentarz