Przepis na jesienną, niezwykle aromatyczną i bogatą w smaki baraninówkę prosto z Bieszczad. Zupa powstała jako ożywienie wspomnień z wyprawy w Bieszczady, gdzie po dniu pełnym wędrówek jedliśmy niezwykłą zupę na baraninie (w Chacie Wędrowca), gęstą niczym gulasz, z ogromna ilością warzyw, dość pikantną, rozgrzewającą ciało i zmysły dzięki wielu przyprawom. Połączenie baraniny z rozmarynem, tymiankiem, kuminem, papryczką chilli, czosnkiem i warzywami okazało się idealnym rozwiązaniem, by stworzyć zupę, która na długo zostaje w pamięci. Głębię smaku tworzy oczywiście wywar z baraniny (w tej zupie użyłam delikatniejszej jagnięciny) oraz dość duża ilość warzyw – cebula, papryka, pomidory, które rozgotowując się w zupie, oddają jej paletę swych aromatów. Jeśli macie ochotę na sycącą i rozgrzewającą, jesienną zupę, wypróbujcie koniecznie ten przepis 🙂
*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme
Wykonanie
Opłucz mięso i włóż je w całości do dużego garnka. Zalej 3 litrami zimnej wody. Zagotuj wszystko, pozwól niech się przez około 5 minut gotuje, po czym zlej wodę.
Zalej mięso 4 litrami wody, wrzuć 4 liście laurowe i 4 ziela angielskie, zagotuj wszystko, przykryj garnek pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 2 godziny.
Dodaj do zupy pozostałe przyprawy – 2 płaskie łyżeczki mielonego kuminu, 1 płaską łyżeczkę mielonej papryki chilli w proszku, 3 płaskie łyżeczki suszonego rozmarynu, 3 płaskie łyżeczki tymianku, 1 łaską łyżeczkę czarnego pieprzu, 2 płaskie łyżeczki soli – taka ilość powinna wystarczyć, ale zawsze możesz pod koniec gotowania doprawić do smaku.
Wrzuć łyżkę suszonej żurawiny.
Soczewicę przepłucz na sitku i wsyp do garnka.
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, a potem dodaj do wywaru.
Paprykę umyj, wyjmij i odrzuć gniazda nasienne, pokrój ją w kostkę wielkości ok 1×1 cm i przełóż do gotującej się zupy.
Cebule obierz, pokrój dość drobno i wrzuć do garnka.
Czosnek obierz, posiekaj w plasterki i dodaj do pozostałych składników.
Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skóry, pokrój w kostkę a następnie dodaj do baraninówki.
Gotuj wszystkie składniki przez min. 40 minut a najlepiej około godzinę.
Wyjmij mięso na deskę do krojenia, gdy lekko przestygnie oddziel mięso od kości i pokrój je na spore kawałki. Dodaj je ponownie do gotującej się zupy.
Dodaj łyżkę miodu. Wymieszaj i spróbuj – w razie potrzeby dodaj jeszcze odrobinę soli.
Podawaj z ciemnym pieczywem.
Składniki
ok 800 g jagnięciny z kością np. comber
100 g czerwonej soczewicy
3 cebule
3 duże ziemniaki
3 czerwone papryki
3 pomidory
4 ząbki czosnku
1 łyżka żurawiny
2 płaskie łyżeczki mielonego kuminu, czyli kminu rzymskiego (nie pomylcie z kminkiem ;p )
1 płaska łyżeczka mielonej papryki chilli w proszku
3 płaskie łyżeczki suszonego rozmarynu
3 płaskie łyżeczki tymianku
1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu
2 płaskie łyżeczki soli lub sól do smaku
łyżka miodu
Połonina Wetlińska w Bieszczadach Zachodnich
Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀