Przepis na lekką, rześką i chrupiącą wersję szarlotki 😊 Jabłka o tej porze roku są zdecydowanie najlepsze – odmiany polskie są aromatyczne, dojrzałe, miękkie, niemalże kremowe i bardzo słodkie! Dzięki temu można z nich przygotować ciasto o zmniejszonej ilości cukru.
Gdy bazą będzie kruchy spód z mąki pełnoziarnistej i mielonych migdałów, z dużą ilością niesamowitego cynamonu i kardamonu, okaże się, że to lekkie ciasto może zaspokoić ochotę na szarlotkę!
Na wierzch, w drodze eksperymentu ora uzyskania efektu świeżości i chrupkości, wyłożyłam surowe, tarte jabłka zalane galaretką, ale możecie śmiało tradycyjnie przesmażyć je na patelni z odrobiną cynamonu.
*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme
Wykonanie
- Zacznij od przygotowania galaretki według instrukcji na opakowaniu – zmniejsz ilość gorącej wody z 500 ml do 400 ml.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 ºC.
- Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia lub posmaruj odrobiną masła lub oleju kokosowego i oprósz mąką.
- Wsyp do miski mąkę pełnoziarnistą, zmielone migdały, proszek do pieczenia, cynamon, kardamon, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj.
- W oddzielnej miseczce ucieraj 3 jajka z 3 łyżkami ksylitolu (lub z 4 łyżkami cukru trzcinowego) przez około 5 minut.
- Przelej masę jajeczną do miski z sypkimi produktami, dodaj olej kokosowy lub masło. Wyrabiaj dłońmi aż powstanie gładkie ciasto. Gdyby było zbyt rzadkie możesz dodać trochę mąki. Ulep z ciasta kulę, przełóż do lodówki i zajmij się jabłkami.
- Obierz jabłka, usuń z nich gniazda nasienne i zatrzyj na tarce lub pokrój w talarki. Następnie skrop je nieco sokiem z cytryny i wymieszaj – dzięki temu zachowają swój kolor. Wstaw je do lodówki na czas pieczenia spodu.
- Ciasto przełóż do formy, wyrównaj i wstaw do piekarnika na 40 minut.
- Wyjmij i wystudź.
- Na przestudzone ciasto wyłóż jabłka i zalej wszystko tężejącą galaretką. Wstaw do lodówki na około 2 godziny.
Składniki
- 1 kg jabłek
- galaretka cytrynowa
- 1 cytryna
- 150 g mąki pełnoziarnistej
- 100 g zmielonych migdałów
- 3 jajka
- szczypta soli
- 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- ½ łyżeczki mielonego kardamonu
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 75 ml soku jabłkowego
- 3 łyżki ksylitolu (lub 4 łyżki cukru trzcinowego)
- 2 łyżki oleju kokosowego (można użyć też masła)