Szarlotka w wersji odchudzonej z chrupiącymi, surowymi jabłkami

Szarlotka w wersji odchudzonej z chrupiącymi, surowymi jabłkami

Przepis na lekką, rześką i chrupiącą wersję szarlotki 😊 Jabłka o tej porze roku są zdecydowanie najlepsze – odmiany polskie są aromatyczne, dojrzałe, miękkie, niemalże kremowe i bardzo słodkie! Dzięki temu można z nich przygotować ciasto o zmniejszonej ilości cukru.

Gdy bazą będzie kruchy spód z mąki pełnoziarnistej i mielonych migdałów, z dużą ilością niesamowitego cynamonu i kardamonu, okaże się, że to lekkie ciasto może zaspokoić ochotę na szarlotkę!

Na wierzch, w drodze eksperymentu ora uzyskania efektu świeżości i chrupkości, wyłożyłam surowe, tarte jabłka zalane galaretką, ale możecie śmiało tradycyjnie przesmażyć je na patelni z odrobiną cynamonu.

*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme

Wykonanie

  1. Zacznij od przygotowania galaretki według instrukcji na opakowaniu – zmniejsz ilość gorącej wody z 500 ml do 400 ml.
  2. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 ºC.
  3. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia lub posmaruj odrobiną masła lub oleju kokosowego i oprósz mąką.
  4. Wsyp do miski mąkę pełnoziarnistą, zmielone migdały, proszek do pieczenia, cynamon, kardamon, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj.
  5. W oddzielnej miseczce ucieraj 3 jajka z 3 łyżkami ksylitolu (lub z 4 łyżkami cukru trzcinowego) przez około 5 minut.
  6. Przelej masę jajeczną do miski z sypkimi produktami, dodaj olej kokosowy lub masło. Wyrabiaj dłońmi aż powstanie gładkie ciasto. Gdyby było zbyt rzadkie możesz dodać trochę mąki. Ulep z ciasta kulę, przełóż do lodówki i zajmij się jabłkami.
  7. Obierz jabłka, usuń z nich gniazda nasienne i zatrzyj na tarce lub pokrój w talarki. Następnie skrop je nieco sokiem z cytryny i wymieszaj – dzięki temu zachowają swój kolor. Wstaw je do lodówki na czas pieczenia spodu.
  8. Ciasto przełóż do formy, wyrównaj i wstaw do piekarnika na 40 minut.
  9. Wyjmij i wystudź.
  10. Na przestudzone ciasto wyłóż jabłka i zalej wszystko tężejącą galaretką. Wstaw do lodówki na około 2 godziny.

Składniki

  • 1  kg jabłek
  • galaretka cytrynowa
  • 1 cytryna
  • 150 g mąki pełnoziarnistej
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki mielonego kardamonu
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 75 ml soku jabłkowego
  • 3 łyżki ksylitolu (lub 4 łyżki cukru trzcinowego)
  • 2 łyżki oleju kokosowego (można użyć też masła)

 

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Dodaj komentarz