Niesamowicie bogate w przyprawy, smak i aromat danie z krewetkami, w którym zakocha się każda wielbicielka i każdy wielbiciel kuchni orientalnej 🙂
*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme
Wykonanie
- Rozmróź krewetki, oderwij ogonki i sprawdź, czy są oczyszczone. Przełóż je do miseczki i polej sokiem wyciśniętym z dwóch limonek.
- Imbir obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
- Obierz i wyciśnij przez praskę lub posiekaj drobno 3 ząbki czosnku.
- Dodaj imbir i czosnek do krewetek w soku limonkowym i wymieszaj wszystko. Odstaw na 10 minut.
- Umyj i obierz marchewkę, po czym zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach.
- Obierz i posiekaj drobno 2 cebule wraz ze szczypiorkiem.
- W głębokiej i dość dużej patelni lub w garnku o grubym dnie rozgrzej 2 łyżki oleju kokosowego.
- Wrzuć na patelnię posiekaną cebulę i startą marchewkę. Smaż co chwilę mieszając.
- Paprykę oczyść z gniazda nasiennego i pokrój w dość drobną kostkę – około 1×1 cm. Wrzuć na patelnię i wymieszaj z pozostałymi warzywami.
- Pomidorki koktajlowe poprzekrawaj na połówki i wrzuć na patelnię.
- Wrzuć do warzyw rozgniecioną trawę cytrynową lub liście kaffiru i wlej mleko kokosowe oraz 1 szklankę wody.
- Dodaj również krewetki wraz z marynatą i zmniejsz ogień.
- Zabierz się za dodawanie przypraw 🙂
- Wlej 2 łyżki sosu rybnego i 3 łyżki sojowego.
- Wsyp do dania 1 łyżkę cukru trzcinowego, 1 łyżkę słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki płatków chilli, 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżkę czerwonej pasty curry lub 1 płaską łyżeczkę curry w proszku. Opcjonalnie możesz dodać również 1 łyżeczkę pasty tom kha.
- Dodaj do dania 2 łyżki masła orzechowego. Wymieszaj ze wszystkim.
- Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem kolejne 5-10 minut. Spróbuj danie i dosól według swojego smaku.
- W międzyczasie przygotuj makaron ryżowy według instrukcji na opakowaniu – prawdopodobnie trzeba go będzie zalać wrzątkiem i zostawić pod przykryciem na kilka minut. Potem go odcedź na durszlaku, przykryj i odstaw na chwilę.
- Umyj i posiekaj drobno kolendrę. Odłóż odrobinę do udekorowania talerzy a pozostałą większość wrzuć do dania.
- Wsyp do dania 3 łyżki sezamu oraz garść orzeszków piniowych (ewentualnie ziemnych).
- Dodaj też makaron. Wszystko wymieszaj i wyłóż na talerze.
- Danie posyp kolendrą, możesz również posypać posiekaną papryczką chilli.
Składniki
- 250 g krewetek tygrysich lub około 14 sztuk na 2 porcje
- 100 g makaronu sojowego lub ryżowego
- 400 ml mleka kokosowego
- 1 szklanka wody
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 1 żółtka papryka
- 1 marchew
- 2 cebule dymki
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu rybnego
- 3 łyżki sojowego
- sok z 2 limonek
- 1 łyżka drobno startego imbiru – kup kawałek około 5 cm
- 2 łyżki oleju kokosowego lub innego roślinnego
- 1 pęd trawy cytrynowej lub 3 listki kaffiru (tajskiej limonki)
- garść orzeszków piniowych (ewentualnie ziemnych)
- 1 pęczek kolendry
- 2 łyżki masła orzechowego
- 3 łyżki sezamu
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki płatków chilli
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka czerwonej pasty curry lub 1 płaska łyżeczka curry w proszku
- opcjonalnie łyżeczka pasty tom kha
- opcjonalnie 1 papryczka chilli