Curry z krewetkami i makaronem sojowym, czyli trochę tajskich smaków na rozgrzanie tej jesieni

Curry z krewetkami i makaronem sojowym, czyli trochę tajskich smaków na rozgrzanie tej jesieni

Niesamowicie bogate w przyprawy, smak i aromat danie z krewetkami, w którym zakocha się każda wielbicielka i każdy wielbiciel kuchni orientalnej 🙂

*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme

Wykonanie

  1. Rozmróź krewetki, oderwij ogonki i sprawdź, czy są oczyszczone. Przełóż je do miseczki i polej sokiem wyciśniętym z dwóch limonek.
  2. Imbir obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  3. Obierz i wyciśnij przez praskę lub posiekaj drobno 3 ząbki czosnku.
  4. Dodaj imbir i czosnek do krewetek w soku limonkowym i wymieszaj wszystko. Odstaw na 10 minut.
  5. Umyj i obierz marchewkę, po czym zetrzyj ją na  tarce o grubych oczkach.
  6. Obierz i posiekaj drobno 2 cebule wraz ze szczypiorkiem.
  7. W  głębokiej i dość dużej patelni lub w garnku o grubym dnie rozgrzej 2 łyżki oleju kokosowego.
  8. Wrzuć na patelnię posiekaną cebulę i startą marchewkę. Smaż co chwilę mieszając.
  9. Paprykę oczyść z gniazda nasiennego i pokrój w dość drobną kostkę – około 1×1 cm. Wrzuć na patelnię i wymieszaj z pozostałymi warzywami.
  10. Pomidorki koktajlowe poprzekrawaj na połówki i wrzuć na patelnię.
  11. Wrzuć do warzyw rozgniecioną trawę cytrynową lub liście kaffiru i wlej mleko kokosowe oraz 1 szklankę wody.
  12. Dodaj również krewetki wraz z marynatą i zmniejsz ogień.
  13. Zabierz się za dodawanie przypraw 🙂
  14. Wlej 2 łyżki sosu rybnego i 3 łyżki sojowego.
  15. Wsyp do dania 1 łyżkę cukru trzcinowego, 1 łyżkę słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki płatków chilli, 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżkę czerwonej pasty curry lub 1 płaską łyżeczkę curry w proszku. Opcjonalnie możesz dodać również 1 łyżeczkę pasty tom kha.
  16. Dodaj do dania 2 łyżki masła orzechowego. Wymieszaj ze wszystkim.
  17. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem kolejne 5-10 minut. Spróbuj danie i dosól według swojego smaku.
  18. W międzyczasie przygotuj makaron ryżowy według instrukcji na opakowaniu – prawdopodobnie trzeba go będzie zalać wrzątkiem i zostawić pod przykryciem na kilka minut. Potem go odcedź na durszlaku, przykryj i odstaw na chwilę.
  19. Umyj i posiekaj drobno kolendrę. Odłóż odrobinę do udekorowania talerzy a pozostałą większość wrzuć do dania.
  20. Wsyp do dania 3 łyżki sezamu oraz garść orzeszków piniowych (ewentualnie ziemnych).
  21. Dodaj też makaron. Wszystko wymieszaj i wyłóż na talerze.
  22. Danie posyp kolendrą, możesz również posypać posiekaną papryczką chilli.

Składniki

  • 250 g krewetek tygrysich lub około 14 sztuk na 2 porcje
  • 100 g  makaronu sojowego lub ryżowego
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 1 szklanka wody
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 1 żółtka papryka
  • 1 marchew
  • 2 cebule dymki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 3 łyżki sojowego
  • sok z 2 limonek
  • 1 łyżka drobno startego imbiru – kup kawałek około 5 cm
  • 2 łyżki oleju kokosowego lub innego roślinnego
  • 1 pęd trawy cytrynowej lub 3 listki kaffiru (tajskiej limonki)
  • garść orzeszków piniowych (ewentualnie ziemnych)
  • 1 pęczek kolendry
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 3 łyżki sezamu
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry lub 1 płaska łyżeczka curry w proszku
  • opcjonalnie łyżeczka pasty tom kha
  • opcjonalnie 1 papryczka chilli

 

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Dodaj komentarz