Deser bez cukru, laktozy i glutenu, czyli pudding z kaszy jaglanej z dodatkiem zdrowej nutelli

Deser bez cukru, laktozy i glutenu, czyli pudding z kaszy jaglanej z dodatkiem zdrowej nutelli

Deser, który można jeść bez wyrzutów sumienia – szczególnie wtedy, gdy ochota na czekoladę jest nie do poskromienia 🙂 Deser jest połączeniem puddingu na bazie kaszy jaglanej i banana oraz musu, który jest niczym innym jak zdrową wersją nutelli z daktyli, orzechów laskowych i kakao.

Spróbujcie koniecznie 🙂

*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme

Wykonanie

  1. Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut. Wyjmij z nich pestki.
  2. Wrzuć daktyle do miski blendera, wlej mleko kokosowe, wsyp orzechy, kakao, dodaj  olej kokosowy.
  3. Wszystko dokładnie zblenduj aż masa będzie gładka.

Składniki

  • 150 g daktyli
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 20 g oleju kokosowego
  • 60 g orzechów laskowych
  • 3 duże łyżki gorzkiego kakao
  • kilka kostek gorzkiej czekolady do dekoracji

Wykonanie

  1. Płatki jaglane lub kaszę przesyp do sitka i przelej wrzątkiem najlepiej dwukrotnie.
  2. Odcedzoną kaszę przełóż do rondla i zalej trzema szklankami wody.
  3. Gotuj kaszę na średnim ogniu co chwilę ją mieszając, aż do czasu, gdy cała woda zostanie przez kaszę wchłonięta, czyli około 15 minut.
  4. Zdejmij z ognia i wlej do kaszy szklankę mleka, wymieszaj wszystko dokładnie, przykryj i odstaw na 5 minut.
  5. Dodaj banany, łyżke miodu i zblenduj wszystko na kremową masę.
  6. Na dnie słoiczka wyłóż warstwę czekoladową, na nią warstwę z kaszy jaglanej i znów warstwę czekoladową.
  7. Całość możesz udekorować wiórkami z gorzkiej czekolady.

Składniki na około 4 porcje

  • szklanka kaszy jaglanej lub płatków jaglanych
  • 2 dojrzałe banany
  • 3 szklanki wody
  • 1 szklanka mleka kokosowego lub krowiego
  • 1 łyżka miodu

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Dodaj komentarz