Deser, który można jeść bez wyrzutów sumienia – szczególnie wtedy, gdy ochota na czekoladę jest nie do poskromienia 🙂 Deser jest połączeniem puddingu na bazie kaszy jaglanej i banana oraz musu, który jest niczym innym jak zdrową wersją nutelli z daktyli, orzechów laskowych i kakao.
Spróbujcie koniecznie 🙂
*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme
Wykonanie
Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut. Wyjmij z nich pestki.
Wrzuć daktyle do miski blendera, wlej mleko kokosowe, wsyp orzechy, kakao, dodaj olej kokosowy.
Wszystko dokładnie zblenduj aż masa będzie gładka.
Składniki
150 g daktyli
100 ml mleka kokosowego
20 g oleju kokosowego
60 g orzechów laskowych
3 duże łyżki gorzkiego kakao
kilka kostek gorzkiej czekolady do dekoracji
Wykonanie
Płatki jaglane lub kaszę przesyp do sitka i przelej wrzątkiem najlepiej dwukrotnie.
Odcedzoną kaszę przełóż do rondla i zalej trzema szklankami wody.
Gotuj kaszę na średnim ogniu co chwilę ją mieszając, aż do czasu, gdy cała woda zostanie przez kaszę wchłonięta, czyli około 15 minut.
Zdejmij z ognia i wlej do kaszy szklankę mleka, wymieszaj wszystko dokładnie, przykryj i odstaw na 5 minut.
Dodaj banany, łyżke miodu i zblenduj wszystko na kremową masę.
Na dnie słoiczka wyłóż warstwę czekoladową, na nią warstwę z kaszy jaglanej i znów warstwę czekoladową.
Całość możesz udekorować wiórkami z gorzkiej czekolady.
Składniki na około 4 porcje
szklanka kaszy jaglanej lub płatków jaglanych
2 dojrzałe banany
3 szklanki wody
1 szklanka mleka kokosowego lub krowiego
1 łyżka miodu
Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀