Prawdziwa uczta dla zmysłów, która doprowadza do szaleństwa kubki smakowe od pierwszego kęsa! Tej symfonii smaków nie da się zapomnieć! Łosoś podany w dwóch sosach – w aksamitnym, wytrawnym sosie czekoladowym oraz w kwaśnym, aromatycznym sosie malinowym. Całość dopełnia ciepła „surówka” z kwaśnych jagód i obłędne, orzeźwiające miętowe puree z ziemniaków.
Łosoś w lekko słodkich dodatkach to w pewnością propozycja dla odważnych, którzy lubią niebanalne propozycje na talerzu.
Jako dodatek do całości polecam wodę z cytryną albo dwa kieliszki białego, wytrawnego wina 🙂
*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme
Wykonanie
Łososia oczyść ze skóry
Zanurz go w 3 łyżkach sosu sojowego najlepiej na 2-3 godziny (ale niekoniecznie).
Ułóż łososia na patelni grillowej i grilluj z każdej strony przez 5 minut.
Możesz też zawinąć łososia w folię aluminiową i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20 minut.
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie.
Miętę umyj, oderwij kilka listków i odłóż je do dekoracji dania. Pozostałą miętę zmiksuj w blenderze.
Ziemniaki zamień na purre używając tłuczka do ziemniaków. Dodaj miętę i wszystko wymieszaj. Nakładaj na talerze łyżką do lodów 🙂
Składniki
łosoś – ok. 250-300 g (na dwie porcje)
3 łyżki sosu sojowego
pół kilograma ziemniaków
pęczek mięty
Wykonanie
Na patelni rozgrzej łyżkę masła, wlej pół kieliszka wina.
Dodaj połamaną na kawałki gorzką czekoladę oraz po szczypcie soli i pieprzu.
Doprowadź do rozpuszczenia czekolady i wymieszaj wszystko tak, żeby powstał aksamitny sos.
Sosem posmaruj talerz, na którym ułożysz pozostałe części dania.
Składniki
50 g gorzkiej czekolady
pół kieliszka czerwonego, wytrawnego wina
1 łyżka masła lub oleju kokosowego
szczypta soli
szczypta czarnego pieprzu
Wykonanie
Przygotuj dwa małe garnuszki.
W każdym z nich rozgrzej po pół kieliszka wina.
Dodaj po szczypcie soli i pieprzu.
Do jednego z nich dodaj maliny, do drugiego jagody.
Gotuj do lekkiego rozgotowania owoców i odparowania części soku.
Sosy wyłóż na talerz.
Składniki
250 g malin – mogą być mrożone
250 g jagód – mogą być mrożone
sól i pieprz
kieliszek czerwonego, wytrawnego wina
Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀