Grillowany łosoś w sosie malinowo-czekoladowym z miętowym purre

Grillowany łosoś w sosie malinowo-czekoladowym z miętowym purre

Prawdziwa uczta dla zmysłów, która doprowadza do szaleństwa kubki smakowe od pierwszego kęsa! Tej symfonii smaków nie da się zapomnieć! Łosoś podany w dwóch sosach – w aksamitnym, wytrawnym sosie czekoladowym oraz w kwaśnym, aromatycznym sosie malinowym. Całość dopełnia ciepła „surówka” z kwaśnych jagód i obłędne, orzeźwiające miętowe puree z ziemniaków.

Łosoś w lekko słodkich dodatkach to w pewnością propozycja dla odważnych, którzy lubią niebanalne propozycje na talerzu.

Jako dodatek do całości polecam wodę z cytryną albo dwa kieliszki białego, wytrawnego wina 🙂

*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme

Wykonanie

  1. Łososia oczyść ze skóry
  2. Zanurz go w 3 łyżkach sosu sojowego najlepiej na 2-3 godziny (ale niekoniecznie).
  3. Ułóż łososia na patelni grillowej i grilluj z każdej strony przez 5 minut.
  4. Możesz też zawinąć łososia w folię aluminiową i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20 minut.
  5. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie.
  6. Miętę umyj, oderwij kilka listków i odłóż je do dekoracji dania. Pozostałą miętę zmiksuj w blenderze.
  7. Ziemniaki zamień na purre używając tłuczka do ziemniaków. Dodaj miętę i wszystko wymieszaj. Nakładaj na talerze łyżką do lodów 🙂

Składniki

  • łosoś – ok. 250-300 g (na dwie porcje)
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • pół kilograma ziemniaków
  • pęczek mięty

Wykonanie

  1. Na patelni rozgrzej łyżkę masła, wlej pół kieliszka wina.
  2. Dodaj połamaną na kawałki gorzką czekoladę oraz po szczypcie soli i pieprzu.
  3. Doprowadź do rozpuszczenia czekolady i wymieszaj wszystko tak, żeby powstał aksamitny sos.
  4. Sosem posmaruj talerz, na którym ułożysz pozostałe części dania.

Składniki

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • pół kieliszka czerwonego, wytrawnego wina
  • 1 łyżka masła lub oleju kokosowego
  • szczypta soli
  • szczypta czarnego pieprzu

Wykonanie

  1. Przygotuj dwa małe garnuszki.
  2. W każdym z nich rozgrzej po pół kieliszka wina.
  3. Dodaj po szczypcie soli i pieprzu.
  4. Do jednego z nich dodaj maliny, do drugiego jagody.
  5. Gotuj do lekkiego rozgotowania owoców i odparowania części soku.
  6. Sosy wyłóż na talerz.

Składniki

  • 250 g malin – mogą być mrożone
  • 250 g jagód – mogą być mrożone
  • sól i pieprz
  • kieliszek czerwonego, wytrawnego wina

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Dodaj komentarz