Krewetki z pikantnym musem z mango pod kokosowym puchem

Krewetki z pikantnym musem z mango pod kokosowym puchem

Lekka, kolorowa propozycja na kolację pełną smaków! Limonkowe krewetki, pikantny, słodki mus z mango, chrupiące kiełki, a wszystko w kokosowej oprawie.

 
*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme

Wykonanie

  1. Czosnek obierz i pokrój na cienkie plasterki.
  2. Limonki sparz wrzątkiem. Z jednej z nich zetrzyj skórkę i wyciśnij sok, druga pokrój na ćwiartki lub ósemki.
  3. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła. Wrzuć plasterki czosnku.
  4. Dodaj mrożone krewetki, wymieszaj je z masłem.
  5. Na patelnię wlej sok z limonki i dodaj skórkę startą z limonki, 3 szczypty soli i 2 szczypty pieprzu.
  6. Smaż wszystko około 5 minut.
  7. Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
  8. Mango obierz ze skórki, zmiksuj miąższ z dodatkiem 1 łyżeczki ostrej musztardy.
  9. Sos przełóż do małych miseczek.
  10. Na talerzu wyłóż ryż, krewetki, kiełki i limonkę. Wszystko posyp mlekiem kokosowym w proszku.

Składniki na 2 porcje

  • 250 g krewetek koktajlowych
  • 2 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 bardzo dojrzałe mango
  • 2 limonki
  • 2 łyżki mleka kokosowego w proszku
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 100 g czarnego ryżu jaśminowego
  • 35 g kiełków z pora lub z lucerny

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Dodaj komentarz