Kutia w babeczkach

Kutia w babeczkach

Kutia to potrawa, która od zawsze zajmuje kluczowe miejsce na wigilijnym stole w moim rodzinnym domu na wsi. To od niej nawet zaczyna się kolację – zjedzenie  pszenicy ma przynieść bogate plony w kolejnych żniwach i dlatego każdy domownik nakłada na talerz po łyżce kutii. Jest to danie, które też darzę miłością od najmłodszych lat – słodkie, z chrupiącymi orzechami, było prawdziwym deserem pośród innych, mniej atrakcyjnych dla dzieci potraw.

W tej propozycji kutii nie podałam tradycyjnie w miseczce – kutia stała się słodką wigilijną babeczką, po którą z pewnością sięgną małe rączki i dorosłe dłonie.

*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme

Wykonanie babeczek

  1. Pokrojone na kawałki masło (200g) dodaj do mąki i siekaj nożem, aż powstaną grudki.
  2. Dodaj żółtka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę i szybko zagnieć ciasto.
  3. Owiń je folią spożywczą i schowaj do lodówki na min. pół godziny.
  4. Foremki do babeczek posmaruj masłem. Im dokładniej to zrobisz, tym łatwiej wyjmiesz babeczki z foremek.
  5. Rozwałkuj ciasto na grubość 4-5 mm, dobierz szklankę odpowiadającą średnicą do wielkości foremek i wytnij kółka, a potem uzupełnij ciastem foremki.
  6. Zwróć szczególną uwagę na boki babeczek, bo wszelkie zaniedbania wpłyną na estetykę babeczek po upieczeniu :).
  7. Spody babeczek nakłuj widelcem.
  8. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 12-15 minut.

Składniki na babeczki

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 1-2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Wykonanie

  1. Wsyp kaszę pęczak do garnka, zalej wodą i zagotuj pod przykryciem.
  2. Gotuj na malutkim ogniu około pół godziny. Zdejmij z ognia i odstaw na kolejne pół godziny.
  3. Na suchej patelni lekko zrumień  płatki migdałów i połamane lub posiekane orzechy włoskie.
  4. Do garnka z ciepłą kaszą włóż masę makową, dodaj miód i wymieszaj do rozpuszczenia miodu. Wsyp orzechy i żurawinę, jeszcze raz wymieszaj.
  5. Kutie ostudź i przełóż na spody z kruchego ciasta tuz przed podaniem.

Składniki

  • pół puszki gotowej masy makowej
  • niepełna szklanka suchej kaszy jęczmiennej pęczak
  • 1 szklanka wody
  • garść suszonej żurawiny
  • 50 g płatków migdałów (opcjonalnie)
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g orzechów laskowych
  • 2 łyżki miodu

 

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Dodaj komentarz