Lekko cytrynowa zupa krem na bazie kalafiora

Lekko cytrynowa zupa krem na bazie kalafiora

Łatwa w przygotowaniu, orzeźwiająca nutą cytryny zupa krem na bazie kalafiora. Żeby przełamać tę lekkość dodałam aromatyczne, podsmażane z cebulą grzyby, które możecie zamienić na podprażane pestki dyni lub słonecznika.

*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme

Wykonanie

  1. Umyj kalafior a następnie podziel go na małe różyczki.
  2. Pokrój selera naciowego w plasterki, 1 cebulę oraz ziemniaki obierz i pokrój wszystko w kostkę.
  3. Czosnek obierz i drobno posiekaj.
  4. Rozgrzej odrobinę masła w dużym w garnku o grubszym dnie.
  5. Wrzuć 1 cebulę i smaż mieszając przez kilka minut.
  6. Dodaj czosnek i smaż przez dosłownie minutkę, ciągle mieszając.
  7. Dodaj ziemniaki i selera, a następnie smaż je z pozostałymi warzywami przez 2-3 minuty.
  8. Wrzuć różyczki kalafiora i od razu zalej bulionem. Dolej mleko. Płyn powinien tylko lekko zakrywać warzywa, ale powinno go być wystarczająco dużo, żeby w nim się mogły ugotować, więc możesz dodać troszkę więcej bulionu, jeśli używasz dużego garnka.
  9. Wciśnij do zupy sok i skórkę startą z połówki cytryny.
  10. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień, przykryj i gotuj jeszcze bez przykrycia  przez około 15-20 minut, aż do momentu, gdy warzywa będą miękkie.
  11. Zmiksuj zupę przy pomocy blendera na gładki krem. Gdyby wyszedł bardzo gęsty krem możesz dodać odrobinę wywaru lub mleka.
  12. Spróbuj i dopraw solą i odrobiną białego, mielonego pieprzu.
  13. Pieczarki oczyść i pokrój w półplasterki lub jeszcze drobniej.
  14. Cebulę obierz i posiekaj.
  15. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć cebule i smaż aż stanie się lekko brązowa.
  16. Dodaj pieczarki, posól kilkoma szczyptami soli i smaż, aż wyparuje woda, a pieczarki zaczną zmieniać kolor na lekko brązowy. Ważne jest, by były mocno wysmażone – wtedy będą bardziej aromatyczne.
  17. Grzyby ułóż na zupie tuż przed podaniem.

Składniki

  • 200 g ziemniaka – 1 średni
  • 85 g cebuli – 1 mała
  • 45 g selera naciowego
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 1 kalafior
  • 1 ząbek czosnku
  • sok i skórka z połówki cytryny
  • 500 ml mleka

Jako dodatek:

  • 400 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • sól i biały pieprz do  smaku

 

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Dodaj komentarz