Łatwa w przygotowaniu, orzeźwiająca nutą cytryny zupa krem na bazie kalafiora. Żeby przełamać tę lekkość dodałam aromatyczne, podsmażane z cebulą grzyby, które możecie zamienić na podprażane pestki dyni lub słonecznika.
*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme
Wykonanie
- Umyj kalafior a następnie podziel go na małe różyczki.
- Pokrój selera naciowego w plasterki, 1 cebulę oraz ziemniaki obierz i pokrój wszystko w kostkę.
- Czosnek obierz i drobno posiekaj.
- Rozgrzej odrobinę masła w dużym w garnku o grubszym dnie.
- Wrzuć 1 cebulę i smaż mieszając przez kilka minut.
- Dodaj czosnek i smaż przez dosłownie minutkę, ciągle mieszając.
- Dodaj ziemniaki i selera, a następnie smaż je z pozostałymi warzywami przez 2-3 minuty.
- Wrzuć różyczki kalafiora i od razu zalej bulionem. Dolej mleko. Płyn powinien tylko lekko zakrywać warzywa, ale powinno go być wystarczająco dużo, żeby w nim się mogły ugotować, więc możesz dodać troszkę więcej bulionu, jeśli używasz dużego garnka.
- Wciśnij do zupy sok i skórkę startą z połówki cytryny.
- Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień, przykryj i gotuj jeszcze bez przykrycia przez około 15-20 minut, aż do momentu, gdy warzywa będą miękkie.
- Zmiksuj zupę przy pomocy blendera na gładki krem. Gdyby wyszedł bardzo gęsty krem możesz dodać odrobinę wywaru lub mleka.
- Spróbuj i dopraw solą i odrobiną białego, mielonego pieprzu.
- Pieczarki oczyść i pokrój w półplasterki lub jeszcze drobniej.
- Cebulę obierz i posiekaj.
- Na patelni rozgrzej masło, wrzuć cebule i smaż aż stanie się lekko brązowa.
- Dodaj pieczarki, posól kilkoma szczyptami soli i smaż, aż wyparuje woda, a pieczarki zaczną zmieniać kolor na lekko brązowy. Ważne jest, by były mocno wysmażone – wtedy będą bardziej aromatyczne.
- Grzyby ułóż na zupie tuż przed podaniem.
Składniki
- 200 g ziemniaka – 1 średni
- 85 g cebuli – 1 mała
- 45 g selera naciowego
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 1 kalafior
- 1 ząbek czosnku
- sok i skórka z połówki cytryny
- 500 ml mleka
Jako dodatek:
- 400 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- sól i biały pieprz do smaku