Przepis na domowe nuggetsy z frytkami z cukinii z sosem pomidorowo-orzechowym

Przepis na domowe nuggetsy z frytkami z cukinii z sosem pomidorowo-orzechowym

Nuggetsy i frytki z ketchupem to danie uwielbiane przez dzieciaki. Niektórym dorosłym też cieknie ślinka na myśl o takim fast foodzie. Danie to można jednak przygotować w domu w taki sposób, by było lżejsze, zdrowsze i ciekawsze! Zamiast smażyć wszystko w głębokim oleju, można przecież użyć piekarnika i uzyskać równie chrupiące nuggetsy i niebanalne frytki z cukinii. Idealnym uzupełnieniem będzie domowy ketchup o smaku lekko orzechowym 🙂

*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme

Wykonanie

  1. Pierś z kurczaka oczyść z błonek i pokrój na kawałki o wielkości ok. 2,5 cm. Posyp kilkoma szczyptami soli, pieprzu i wymieszaj.
  2. W dość wysokiej misce pokrusz płatki kukurydziane (ja użyłam końcówki trzonka od tłuczka do mięsa).
  3. Weź kolejną miskę i zmiksuj w niej mleko, mąkę, jajko, sól, pieprz i paprykę.
  4. Przełóż do masy kurczaka i wymieszaj wszystko.
  5. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
  6. Wyłóż papierem do pieczenia dużą blachę. Rozlej na niej cienką strużką trochę oleju.
  7. Mięso wyjmuj po kawałku z masy i obtaczaj w płatkach, mocno je dociskając do kurczaka.
  8. Układaj kurczaka na blaszce do pieczenia.
  9. Gdy wszystkie kawałki kurczaka znajdą się na blaszce posyp je jeszcze kilkoma szczyptami soli i ewentualnie skrop olejem.
  10. Wstaw do piekarnika na 15 minut.

Składniki NUGGETSY

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 250 ml mleka
  • 2,5 szklanki płatków kukurydzianych
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 duże jajko
  • sól
  • pieprz
  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • pół płaskiej łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 4 łyżki oleju

Wykonanie

  1. Sparz we wrzątku pomidory. Obierz je ze skórki i pokrój na ćwiartki. Wytnij z nich twarde szypułki i pokrój miąższ na mniejsze kawałki.
  2. Obierz cebulę, pokrój dość drobno.
  3. W garnku o grubym dnie rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż cebulę aż lekko zacznie zmieniać barwę. Dodaj wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
  4. Przerzuć pomidory razem z sokiem do garnka i zagotuj wszystko.
  5. Dodaj szczyptę ostrej papryczki, 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę octu jabłkowego, 1 łyżeczkę musztardy. Dopraw solą i pieprzem.
  6. Gotuj sos przez około 10 minut  na małym ogniu bez przykrycia.
  7. Zmiksuj wszystko na gładkie puree.
  8. Gotuj jeszcze przez 10 minut. W międzyczasie dodaj łyżkę masła orzechowego, a pod koniec gotowania możesz dodać łyżkę mąki orzechowej lub migdałowej.
  9. Ketchup przełóż do małych miseczek i podawaj ostudzony do temperatury pokojowej.

Składniki SOS

  • 1 kg pomidorów – najlepiej malinowych
  • pół dużej cebuli lub jedna mała
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • opcjonalnie 1 łyżka mąki orzechowej lub migdałowej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szczypta chili
  • sól i pieprz

Wykonanie

  1. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Polej ją odrobiną oleju lub oliwy.
  2. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza.
  3. Cukinię umyj i pokrój ze skórą na podłużne kawałki.
  4. W głębokim talerzu  roztrzep jajko z 1 łyżką mleka. Dodaj sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Wymieszaj dokładnie.
  5. W drugim głębokim talerzu wymieszaj bułkę tartą lub mąkę migdałową z tartym parmezanem.
  6. Słupki cukini maczaj w jajku, a następnie obtaczaj w bułce z parmezanem i układaj na blaszce, tak, żeby zostawić malutkie odstępy między słupkami.
  7. Wstaw do nagrzanego piekarnika na około 15 minut. Zajrzyj po 5 minutach i poprzewracaj frytki na drugą stronę, czynność powtórz po kolejnych 5 minutach.
  8. Dopraw ewentualnie solą i podawaj ciepłe.

Składniki FRYTKI Z CUKINII

  • 2 małe cukinie
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżka mleka
  • ok. 2/3 szklanki bułki tartej lub mąki migdałowej
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • sól morska i zmielony pieprz
  • 3 łyżki oleju

Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀

Znajdziesz mnie również na Instagramie.

Dodaj komentarz