Nuggetsy i frytki z ketchupem to danie uwielbiane przez dzieciaki. Niektórym dorosłym też cieknie ślinka na myśl o takim fast foodzie. Danie to można jednak przygotować w domu w taki sposób, by było lżejsze, zdrowsze i ciekawsze! Zamiast smażyć wszystko w głębokim oleju, można przecież użyć piekarnika i uzyskać równie chrupiące nuggetsy i niebanalne frytki z cukinii. Idealnym uzupełnieniem będzie domowy ketchup o smaku lekko orzechowym 🙂
*Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme
Wykonanie
Pierś z kurczaka oczyść z błonek i pokrój na kawałki o wielkości ok. 2,5 cm. Posyp kilkoma szczyptami soli, pieprzu i wymieszaj.
W dość wysokiej misce pokrusz płatki kukurydziane (ja użyłam końcówki trzonka od tłuczka do mięsa).
Weź kolejną miskę i zmiksuj w niej mleko, mąkę, jajko, sól, pieprz i paprykę.
Przełóż do masy kurczaka i wymieszaj wszystko.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
Wyłóż papierem do pieczenia dużą blachę. Rozlej na niej cienką strużką trochę oleju.
Mięso wyjmuj po kawałku z masy i obtaczaj w płatkach, mocno je dociskając do kurczaka.
Układaj kurczaka na blaszce do pieczenia.
Gdy wszystkie kawałki kurczaka znajdą się na blaszce posyp je jeszcze kilkoma szczyptami soli i ewentualnie skrop olejem.
Wstaw do piekarnika na 15 minut.
Składniki NUGGETSY
2 filety z piersi kurczaka
250 ml mleka
2,5 szklanki płatków kukurydzianych
1/2 szklanki mąki pszennej
1 duże jajko
sól
pieprz
1,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
pół płaskiej łyżeczki ostrej papryki w proszku
4 łyżki oleju
Wykonanie
Sparz we wrzątku pomidory. Obierz je ze skórki i pokrój na ćwiartki. Wytnij z nich twarde szypułki i pokrój miąższ na mniejsze kawałki.
Obierz cebulę, pokrój dość drobno.
W garnku o grubym dnie rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż cebulę aż lekko zacznie zmieniać barwę. Dodaj wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Przerzuć pomidory razem z sokiem do garnka i zagotuj wszystko.
Gotuj sos przez około 10 minut na małym ogniu bez przykrycia.
Zmiksuj wszystko na gładkie puree.
Gotuj jeszcze przez 10 minut. W międzyczasie dodaj łyżkę masła orzechowego, a pod koniec gotowania możesz dodać łyżkę mąki orzechowej lub migdałowej.
Ketchup przełóż do małych miseczek i podawaj ostudzony do temperatury pokojowej.
Składniki SOS
1 kg pomidorów – najlepiej malinowych
pół dużej cebuli lub jedna mała
1 łyżka masła orzechowego
opcjonalnie 1 łyżka mąki orzechowej lub migdałowej
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka oleju
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżka cukru
1 szczypta chili
sól i pieprz
Wykonanie
Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Polej ją odrobiną oleju lub oliwy.
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza.
Cukinię umyj i pokrój ze skórą na podłużne kawałki.
W głębokim talerzu roztrzep jajko z 1 łyżką mleka. Dodaj sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Wymieszaj dokładnie.
W drugim głębokim talerzu wymieszaj bułkę tartą lub mąkę migdałową z tartym parmezanem.
Słupki cukini maczaj w jajku, a następnie obtaczaj w bułce z parmezanem i układaj na blaszce, tak, żeby zostawić malutkie odstępy między słupkami.
Wstaw do nagrzanego piekarnika na około 15 minut. Zajrzyj po 5 minutach i poprzewracaj frytki na drugą stronę, czynność powtórz po kolejnych 5 minutach.
Dopraw ewentualnie solą i podawaj ciepłe.
Składniki FRYTKI Z CUKINII
2 małe cukinie
1 ząbek czosnku
1 duże jajko
1 łyżka mleka
ok. 2/3 szklanki bułki tartej lub mąki migdałowej
2 łyżki tartego parmezanu
sól morska i zmielony pieprz
3 łyżki oleju
Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami 😀